Botezarea variantelor de Covid este o chestiune dificilă. Mai ales dacă ești Organizația Mondială a Sănătății. Aparent dornici să evite situațilile ofensatoare, au ales alfabetul grecesc și l-au folosit atât de intens încât titiluri ca „O companie de ceasuri de lux dă în judecată OMS pentru încălcarea mărcii comerciale” sunt probabil iminente.
Pentru că, atunci când a ales denumirea celei mai noi variante, OMS a sărit două litere – „nu” și „xi” – pentru „a evita stigmatizarea unei regiuni”.
Este o decizie curioasă, care ridică mai multe întrebări. Ce vom face când vom rămâne fără litere grecești? Trecem la chirilic, babilonian, cuneiform sau trecem la scrierea cu silabe? Situația emană un sentiment de supunere sau de autocenzură preventivă. Chiar a cerut cineva celor de la OMS să facă asta? Xi Jinping, președintele chinez, este un om puternic,dar nu reprezintă o regiune geografică.
Poate părea o dispută minoră, dar gândirea rezumă mult din ceea ce ne-a adus aici, în primul rând, și transcende OMS. Occidentul excelează în a ignora elefantul din cameră cu privire la o serie de probleme, adesea fără să i se ceară. Reporterii s-au albit când Donald Trump a descris Covid-19 drept „virus chinezesc” la începutul pandemiei, iar o lașitate similară mascată în sensibilitate a înăbușit discuțiile de atunci.
Între timp, Disney + s-a lansat în Hong Kong. Disney deține drepturile de publicare a serialului animat The Simpsons, dar fanii cu ochi de vultur au observat că au omis ceva – un episod din 2005, în care familia călătorește la Beijing pentru a o ajuta pe mătușa Selma să adopte un bebelus chinez.
Episodul, un moment culminant de la sfârșitul sezonului, sclipește de satiră sfâșietoare. Agentul de adopție i-a spus Lisei: „În curând vei avea o surioară chineză care te va depăși din punct de vedere academic”. „Oh, nu știu. Sunt considerată destul de deșteaptă”, răspunde Lisa.
Pe măsură ce China își extinde răspândirea pe tot globul, se pare că nu putem reacționa, cu excepția unei tăceri sau a unui diagnostic patetic de greșit oferit problemei. Cum putem începe să contracarăm inamicul cu care ne confruntăm, când abia găsim cuvinte pentru a-l descrie?
Sursa: The Telegraph