OMS: Corupția legată de echipamentele de protecție „reprezintă un act criminal. Trebuie oprită”
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a descris drept „crimă” cazurile de corupție din jurul echipamentelor de protecție (PPE) care sunt utilizate în contextul pandemiei Covid-19.
„Dacă cei din domeniul sănătății lucrează fără echipament de protecție, viața lor este în pericol. Dar asta pune în pericol și viața pacienților. Este un act criminal. Și trebuie să se oprească „, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la cazurile de corupție din Africa de Sud.
Africa de Sud are unul dintre cele mai bune sisteme de asistență medicală de pe continent, dar acuzațiile de corupție în furnizarea de echipamente de protecție au crescut recent, pătând imaginea președintelui sud-african Cyril Ramaphosa.
Fenomenul a luat amploare politică luna trecută, când presa a dezvăluit neregulile legate de atribuirea unui contract soțului purtătorului de cuvânt al președintelui, Khusela Diko, care a fost suspendatp din funcție pe durata anchetei. De atunci, alte figuri ale Congresului Național African (ANC) de la guvernare au fost incriminate în alte cazuri, inclusiv secretarul general Ace Magashule. Toți și-au declarat nevinovăția.
Eșecurile statului în gestionarea pandemiei
Șeful statului a promis să urmărească „hienele care se reped la prada rănită”. Autoritățile de etică publică din Africa de Sud au indicat, la începutul lunii august, că au investigat mai multe plângeri cu privire la eșecurile în gestionarea de către stat a pandemiei Covid-19, în special în atribuirea contractelor pentru echipamente sau centre de carantină.
În Africa de Sud, aproape 600.000 de persoane au fost infectate cu SARS-Cov-2, conform OMS. Această cifră o plasează pe locul 5 în evaluarea globală a numărului de infecții.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook