Deși cunoștințele referitoare la noua variantă a SARS-CoV-2 – Omicron – sunt incomplete, asta nu împiedică Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să tragă un semnal de alarmă legat de „riscul foarte mare” pe care îl prezintă la nivel global. Omicron este o variantă „foarte divergentă”, scrie organizația într-o lucrare tehnică, și „pentru că prezintă mutații care i-ar putea conferi capacitatea de a evita răspunsul imun asigurat de vaccinare sau vindecare, sau care dau virusului un avantaj de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel global este mare”.
Lista țărilor în care este detectată continuă să crească, după ce primele cazuri au fost depistate în sudul Africii. Omicron a fost detectat pentru prima dată în Africa de Sud pe 24 noiembrie. Potrivit OMS, Omicron este deja prezent în Africa, estul Mediteranei, Europa și Pacificul de Vest. A determinat deja multe țări să-și închidă granițele, împotriva sfaturilor OMS, care precizează în documentul său că pregătește un aviz privind adaptarea traficului internațional la noua variantă.
Un risc crescut de reinfectare?
Organizația subliniază că există încă multe necunoscute: cât de contagioasă este sau dacă mutațiile reflectă faptul că tulpina este capabilă să scape de răspunsul imun, care este nivelul de protecție oferit de vaccinurile anti-Covid existente, sau dacă provoacă simptome mai severe.
În ciuda acestor incertitudini, OMS oferă indicații timpurii. Omicron prezintă un număr „fără precedent” de mutații și câteva dintre ele „sunt îngrijorătoare din cauza impactului lor potențial asupra traiectoriei epidemiei”. „Primele elemente sugerează că ar putea exista un risc crescut de reinfectare”.
„În funcție de aceste caracteristici, ar putea exista în viitor vârfuri de contaminare cu consecințe grave, în funcție de diferiți factori și în special de localizarea focarelor”, spune OMS, care de vineri clasificase varianta drept de « îngrijorătoare ».
„Niciun deces până în prezent”
„Până în prezent, nu au fost raportate decese asociate cu varianta Omicron”, menționează organizația, care consiliază autoritățile în încercarea de a stopa răspândirea noii variante.
În ceea ce privește vaccinarea, „este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine capacitatea variantei de a evita protecția oferită de vaccin și imunitatea dobândită prin infectare”, recunoaște OMS. „În ciuda incertitudinilor, este rezonabil să presupunem că vaccinurile disponibile în prezent oferă o anumită protecție împotriva formelor severe și fatale ale bolii”.
Sursa: Le Monde