Consilierul guvernamental israelian prof. Eran Segal crede că există o posibilitate „semnificativă” ca Omicron să devină tulpina dominantă și să producă al cincilea val de infectări în Israel. „Există o posibilitate semnificativă să vedem un al cincilea val cauzat Omicron, având în vedere noutățile pe care le aflăm despre variantă”, spune biologul Institutului de Științe Weizmann pentru The Times of Israel. „Ar putea dura câteva săptămâni, dar există șanse semnificative să se întâmple.”
O evaluare foarte diferită vine de la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, unde șeful secției de îngrijire Covid-19, prof. Dror Mevorach, consideră că numărul de îmbolnăviri ar putea rămâne la nivel scăzut, ca în prezent. De fapt, ia în calcul varianta în care Omicron ar putea chiar „scădea severitatea bolii provocate de SARS-CoV-2”.
Ambii experți analizează cu nerăbdare toate informațiile despre Omicron, pe măsură ce apar, cum ar fi cele despre numărul neobișnuit de mare de mutații care ar putea permite variantei să evite vaccinurile. Omicron a fost detectată în 38 de țări, dar încă nu a fost raportat niciun deces legat de noua variantă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Pentru Segal, absența deceselor, faptul că doar câteva cazuri au fost depistate până acum în Israel și că spitalele Covid nu resimt presiunea, sunt toate lipsite de sens în ceea ce privește evaluarea riscului Omicron.
O creștere exponențială
Este nevoie de timp pentru a se răspândi, poate de și mai mult timp pentru a supraaglomera spitalele, dar este posibil să se întâmple, spune el.
„De fiecare dată, oamenii spun ‘avem puține cazuri’. Dar, cu o creștere exponențială, odată ce ajungi la 100 de cazuri noi pe zi, foarte rapid poți ajunge la 1.000 – în două sau trei săptămâni.”
„Iar dacă ajungi în această etapă, în curând începe creșterea numărului de spitalizări. Nu ar trebui să ne bazăm pe cifrele scăzute de acum și să nu ne pregătim pentru un scenariu mai grav. Creșterea exponențială, prin natura ei, necesită timp, dar cifrele pot deveni uriașe.”
Iar acest lucru se va traduce inevitabil în spitalizări și decese, subliniază el, menționând că este puțin probabil ca Omicron să se dovedească mai blând decât alte variante.
Tulpina dominantă
„Pare că există tot mai multe dovezi care arată că va fi mai transmisibilă decât Delta. Deci, în timp ce numărul nostru R (numărul mediu de infectări provocate de fiecare purtător de virus) este în jur de 1, acum am putea depăși acest prag”, atenționează Segal.
„Dacă este într-adevăr mai transmisibil, nu există nicio îndoială că va deveni tulpina dominantă. În teorie, ar putea fi de rău, pentru că, dacă ai o tulpină mai transmisibilă, chiar dacă nu este mai letală, vei avea o creștere exponențială mai mare, ceea ce înseamnă un număr mai mare de cazuri noi.”
Medicul Mevorach spune că îl bucură faptul că secțiile sunt aproape goale acum, dar se întreabă dacă situația nu seamănă cu cea „a bărbatului care cade de pe Empire State Building și spune, când trece de etajul 20: ‘Nu e chiar atât de rău’.
„După ce am tratat peste 5.000 de pacienți în patru valuri, știu că este o boală foarte periculoasă, dar încă încep să văd puțină lumină la capătul tunelului”.
Virusul ar putea deveni mai blând
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a raportat joi că, dintre primele 70 de cazuri de Omicron din Europa, jumătate nu prezentau simptome, cealaltă jumătate prezentau simptome ușoare și nu au existat spitalizări sau decese.
Unii oameni de știință spun că face sens, din punct de vedere evolutiv, ca virusul să devină mai blând. Dr. Carlos Del Rio, expert în boli infecțioase la Universitatea Emory din Atlanta, afirmă că „unele dovezi din Africa de Sud sugerează că poate provoca de fapt o boală mai ușoară”.
„Se pare că Omicron ar putea reprezenta acest lucru și văd această posibilitate. Ar putea transforma boala din ceva foarte amenințător în ceva care seamănă mai mult cu gripa, care provoacă mai puține forme severe și decese”.
„Sunt optimist – deși știu că în trei sau patru săptămâni, asta s-ar putea schimba”, concluzionează Mevorach.
Sursa: Times of Israel