„Oboseala pandemică”, o afecțiune tot mai des întâlnită. Cum o identifici și ce soluții ai să scapi de ea

După o nouă perioadă sub semnul Covid-19, moralul și energia sunt la cel mai scăzut nivel. Profesioniștii din domeniul sănătății și Organizația Mondială a Sănătății au avertizat deja despre efectele nocive asupra sănătății, dar este necesar să cunoaștem semnele care ne ajută să identificăm, să prevenim sau să remediem afecțiunea. Privire de ansamblu cu Patrick Lemoine, psihiatru și doctor în neuroștiințe , și Marilyne Baranes, doctor în psihologie clinică și psihopatologie la spitalul Pitié Salpêtrière din Paris:

Probabil că te-ai chinuit să ieși de sub plapumă

Cu toată bunăvoința din lume, în această dimineață probabil că ți-a fost greu să te ridici din pat. Potrivit psihiatrului Patrick Lemoine, specialist în somn, această demotivare generală ilustrează impactul negativ al blocajelor anterioare și al lucrului la distanță. „Întoarcerea forțată acasă reduce semnificativ activitatea fizică și decalează orarul. Drept urmare, ne culcăm și ne trezim mai târziu, ceea ce ne perturbă obiceiurile de somn și duce la simptome depresive”, spune el.

Potrivit specialistului, această oboseală, atât fizică, cât și psihică, coincide cu depresia sezonieră. Fenomenul, care afectează între 10 și 12% din populație, împinge organismul „să intre în hibernare din cauza lipsei de lumină naturală”, spune el.

Îți amintești visele

Unii oameni nu păstrează sistematic memoria viselor, dar 89% dintre francezi răspund astăzi că li se întâmplă din când în când, potrivit unui sondaj Ifop. „Toată lumea visează, în fiecare noapte, de 4 până la 5 ori, timp de douăzeci de minute”, explică dr. Patrick Lemoine. Însă, pentru a vă aminti scenariile, trebuie să te trezești mai mult de trei minute în timpul somnului REM sau imediat după. Astfel, dacă o persoană povesteste visele sale, putem presupune că somnul ei este foarte tulburat, agitat și, prin urmare, mai puțin odihnitor.”

Rumegi gânduri negre

Dacă unii nu se pot trezi, alții se chinuie seara să adoarmă. Din motive întemeiate: contextul epidemic întreține anxietatea și menține mintea alertă. „Pentru a dormi bine, trebuie să te simți în siguranță”, subliniază Patrick Lemoine. Confruntat cu restricțiile de sănătate și cu proliferarea cazurilor în jurul tău, există câteva motive pentru a te scălda într-o „stare de hipervigilență”, subliniază Marilyne Baranes, doctor în psihologie clinică și psihopatologie.

„Ne-am dori să ne gândim la sărbătorile de sfârșit de an cu toată seninătatea, dar este imposibil cu acest flux continuu de informații care provoacă anxietate”, spune ea. „Este o sarcină mentală care nu devine mai grea, dar care durează. În mai bine de doi ani de pandemie, nu am avut nicio ocazie de a ne recăpăta puterile. Întotdeauna trebuie să folosim mai multe resurse și este obositor.”

Te enervezi sau plângi la cea mai mică supărare

Abia e ora 11:00, ai un nod în gât și stai cu pumnii strânși. Ești pe punctul de a vărsa o lacrimă pentru o simplă defecțiune a unui aparat, te cerți cu colegii pentru un cuvânt… Pe scurt, ești nervos. Nu e de mirare, potrivit lui Marilyne Baranes. „Odată cu oboseala, nu mai este loc pentru retrospectivă și atitudine distantă față de supărările din viața de zi cu zi: devenim hipersensibili”, spune ea.

Vina, încă o dată, este a aceastei lipse de somn. „După o noapte prea scurtă sau agitată, apare oboseală din timpul zilei, care duce la somnolență, dar și la pierderea creativității, probleme de memorare și concentrare. Toate astea ne ascut nervii și ne fac mai emoționali, indiferent dacă suntem singuri sau în compania altor persoane.”

Mănânci prost sau puțin

Patrick Lemoine menționează că cei care dorm prost noaptea se răzbună adesea pe mese, mănâncă puțin și apoi intră într-un cerc vicios. „Un somn odihnitor permite organismului să producă leptina, hormonul sațietății, care previne obiceiul de a gusta câte ceva pe tot parcursul zilei, dar și foamea pe timp de noapte”, asigură psihiatrul.

Te îndoiești și lași garda jos

În timp ce autoritățile sanitare insistă asupra importanței gesturilor de prevenție în fața celui de-al cincilea val, unii spun că le respectă mai puțin sau chiar deloc. „Când oboseala frizează epuizarea, poate induce un comportament periculos”, avertizează Marilyne Baranes.

„Este dificil să dezvolți o capacitate de rezistență, pentru că de fiecare dată când vezi o ușă deschisă, ea se închide”, analizează ea. „Faptul că nu mai poți călători liber, nici măcar în imaginatie, crește senzația de oboseală. Pentru a ne ușura și a ne liniști, vom încerca prin toate mijloacele să căutăm ceva mai rațional decât ceea ce ni se oferă, o modalitate prin care să evităm un vid.”

Soluțiile?

Primul instinct este să acționezi potrivit ceasului tău biologic. „Fie că ești la birou, lucrezi la distanță sau în weekend, păstrează aceleași ore pentru a te culca și a te trezi, pentru a-ți găsi un ritm obișnuit”, spune Patrick Lemoine.

Ca reacție la dezordinea mentală ambientală, Marilyne Baranes spune că ar trebui să avem o perspectivă cronologică. „Lumina este la capătul tunelului, nu trebuie să uităm asta. Totul are un sfârșit, chiar și vremurile grele”, subliniază ea. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să profiți de toate oportunitățile de relaxare și plăcere din viața de zi cu zi și să te agăți de ele.

Sursa: Le Figaro

Exit mobile version