Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Iowa arată că brânza și vinul roșu ar putea avea un impact pozitiv asupra acuității cognitive. Dintre toate alimentele testate, brânza pare să te protejeze cel mai bine împotriva declinului cognitiv.
Cercetarea leagă anumite alimente de o mai bună funcționare cerebrală la cei vârstnici. Echipa de cercetare a adunat date de la 1.787 de adulți din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 46 și 77 de ani.
Aceștia au primit un chestionar despre consumul de diverse alimente, care a inclus următoarele: fructe proaspete, fructe uscate, legume crude și salate, legume fierte, pește gras și pește slab, carne procesată, carne de pasăre, vită, miel, porc, brânză, pâine, cereale, ceai și cafea, bere și cidru, vin roșu și vin alb, șampanie și lichior.
Mai mult decât toate celelalte alimente, cercetătorii au descoperit că brânza protejează împotriva declinului cognitiv.
Consumul zilnic de alcool, în special de vin roșu, îmbunătățește și el funcția cognitivă. De asemenea, consumul de miel în fiecare săptămână, dar nu și de alte tipuri de carne roșie, a îmbunătățit capacitatea cognitivă pe termen lung.
Vinul roșu pare să aducă cele mai mutle beneficii: el scade riscul bolilor inimă și al accidentelor vasculare cerebrale, reduce riscul de cancer, scade riscul de depresie, îmbunătățește sensibilitatea la insulină, reduce riscul de diabet tip 2 la femei, conține niveluri ridicate de antioxidanți și scade colesterolul rău pentru organism.
„Am fost plăcut surprinsă să văd că rezultatele noastre sugerează ca mesele care conțin brânză și vin roșu zilnic nu sunt bune doar pentru a ne ajuta să facem față pandemiei actuale, ci și pentru a face față unei lumi din ce în ce mai complexe, care nu pare să încetinească niciodată” a spus Willette, profesor în știința alimentelor și nutriție umană.