O răceală comună ar putea să te imunizeze împotriva COVID 19

Pentru a înțelege mai bine reacția sistemului imunitar la Covid-19, cercetătorii au ales să se concentreze nu pe anticorpi, ci pe limfocitele T și B. Rezultatele lor, publicate în „Nature”, sunt încurajatoare.
Ultimele studii privind imunitatea la Covid 19 nu au fost prea optimiste. Pe 11 iulie, de exemplu, un studiu britanic pre-publicat pe site-ul medRxiv a concluzionat că majoritatea pacienților afectați de noul coronavirus au dezvoltat anticorpi, dar că aceștia au scăzut în 20 – 30 de zile de la primele simptome. Pentru unii oameni de știință, acest declin al numărului de anticorpi nu este neapărat incompatibil cu speranța imunității pe termen lung.

Limfocite T de memorie de lungă durată

Anticorpii nu sunt singurele unelte ale sistemul imunitar de aceea mai mulți cercetători s-au concentrat asupra limfocitelor T și B. În fața unui virus, limfocitele B produc anticorpi care vor lupta împotriva agentului patogen în timp ce limfocitele T vizează celulele deja infectate. După boală, limfocitele B și T numite „memorii” persistă în organism și sunt reactivate în cazul unei noi infecții. Prin urmare, sistemul imunitar este mai rapid și mai eficient.
Mai multe studii încearcă să determine modul în care funcționează această „memorie a imunizării” în cazul Covid-19. Acesta este cazul proiectului MEMO-CoV-2 din Franța. Deja, rezultatele sunt încurajatoare. Într-un studiu publicat pe 15 iulie în revista Nature, cercetătorii au observat prezența „celulelor T de memorie de lungă durată” capabile să recunoască Sars-CoV-2 la pacienții care nu au avut Covid-19. „În mod surprinzător, am detectat frecvent celule T specifice pentru Sars-CoV-2 la persoanele fără istoric de Sars sau Covid-19”, scriu autorii.

„Un nivel de imunitate preexistentă”

Aceste observații consolidează speranța imunității încrucișate. Studiul indică o ipoteză nou, îmbucurătoare : Infecțiile legate de alte coronavirusuri, cum ar fi o răceală comună, ar putea conferi protecție împotriva lui Sars-CoV-2. În Franța, cercetătorii de la Institut Pasteur, Inserm, AP-HP și Universitatea din Paris au analizat comparativ nivelul de anticorpi împotriva a patru coronavirusuri sezoniere la 775 de copii, afectati de Covid-19 sau nu. În rezultatele lor preliminare, publicate pe 30 iunie pe medRxiv, nu au observat nicio diferență.
Studiul publicat în Nature sugerează existența acestei imunități încrucișate, dar nu în ceea ce privește anticorpii, ci mai degrabă de partea limfocitelor. „Un nivel de imunitate pre-existentă împotriva Sars-CoV-2 pare să existe în populația generală”, comentează unul dintre autori, Antonio Bertoletti, virusolog la Școala de Medicină din Singapore. Dacă da, va rămâne de văzut cât de multe limfocite „de memorie”, asociate cu anticorpii, sunt necesare pentru a preveni reinfecția și pentru cât timp. Ele ar putea ajuta la combaterea bolii sau, cel puțin, la reducerea simptomelor.

Mai multe detalii găsești aici.

Exit mobile version