Mai mulți economiști și politicieni cred că salvarea Crăciunului este o necesitate absolută, chiar dacă aceasta înseamnă izolarea temporară a populației.
„Dacă ne unim în următoarele șase săptămâni, vom avea ocazia să sărbătorim Crăciunul în mod corespunzător”. Luni seara, în timp ce anunța izolarea țării pentru următoarele șase săptămâni, prim-ministrul irlandez Micheál Martin a comunicat motivele noii carantinări. Printre acestea se numără și protejarea perioadei sărbătorilor de la sfârșitul anului, extrem de importante în această țară religioasă, cu o foarte mare majoritate catolică.
„Vom face tot posibilul”
Micheál Martin nu este însă singurul politician european care își manifestă îngrijorarea, cu doar două luni înainte de Crăciun. Într-un videoclip lansat săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a cerut responsabilizarea colectivă pentru salvarea Crăciunului.
„Lunile dificile abia acum urmează. Cum va fi iarna, cum va fi Crăciunul, toate acestea vor fi hotărâte în zilele și săptămânile următoare și vor fi hotărâte prin comportamentul nostru”, a explicat ea.
Luni seară a venit rândul premierului britanic Boris Johnson să ridice subiectul, într-o conferință de presă din Downing Street.
„Tot ce pot să spun milioanelor de oameni care pun aceeași întrebare este că vom face tot posibilul să încercăm să ne asigurăm că viața revine la normal de Crăciun”, a spus el.
Protejați economia
Salvarea Crăciunului implică inevitabil izolarea, la fel ca în Irlanda? În Germania și Marea Britanie, datorită accelerării circulației SARS-CoV-2, au fost instituite noi restricții fără a impune pentru moment o carantină. În Franța, ministrul Sănătății asigură că nu va exista o izolare preventivă înainte de sărbătorile de la sfârșitul anului.
Cu toate acestea, se aud multe voci pentru a cere o reizolare, oricât de scurtă, în săptămânile următoare. În Belgia, vacanța de 1 noiembrie a fost, de exemplu, prelungită cu trei zile în acest scop, pentru a evita întoarcerea prea devreme în sălile de clasă, într-o țară în care virusul este din ce în ce mai prezent.
Cu toate acestea, o prelungire nu este suficientă pentru economistul Eric Dor, director de studii economice și profesor la Școala de Management IESEG din Paris și Lille, care, într-un interviu acordat televiziunii din Belgia, spune că este important să se oprească rapid circulația virusului în aceasta țară.
„Nu vom avea altă opțiune decât izolarea totală, în stilul celei pe care am experimentat-o în primăvară, care, desigur, se va prelungi până în luna decembrie. […] Luna decembrie este o lună deosebit de importantă pentru cifra de afaceri a comerțului, de exemplu, sau a alimentației, sectoare care au fost atât de încercate de criza”, spune el.
Salvarea economiei în acel moment cheie al anului este esențială din multe puncte de vedere.
„Este esențial ca economia să funcționeze pentru a genera venituri fiscale care finanțează asistența medicală; toate asigurările sociale, pensiile, indemnizațiile de șomaj și indemnizațiile de invaliditate„.
Anticipați cumpărăturile de Crăciun
Argumentul economic ar putea fi, de asemenea, decisiv în următoarele săptămâni. Propunerile lui Eric Dor se alătură celor făcute de laureații Nobel pentru economie în 2019, Abhijit Banerjee și Esther Duflo, care au recomandat izolarea în perioada 1-20 decembrie într-o scrisoare publicată în Le Monde la sfârșitul lunii septembrie.
În această scrisoare se dezbătea cum ar putea fi evitate restricțiile de călătorie la sfârșitul anului. „Ce trebuie făcut pentru a evita acest lucru?” se intreaba cei doi specialiști. „Decretăm izolare la nivel național pentru perioada 1-20 decembrie, cerând familiilor să rămână acasă și să nu anticipeze sărbătorile”.
„Costul pentru economie ar fi semnificativ, dar mai mic decât să anulam Crăciunul, sau o reizolare în circumstanțe mult mai grave, două săptămâni mai târziu”, au spus cei doi economiști.
O izolare care ar trebui însoțită în mod necesar de o anticipare a cumpărăturilor de sfârșit de an.
Cumpărăturile de Crăciun ar putea fi încurajate în luna noiembrie (permițând ore de închidere târzii, reduceri etc.), iar magazinele ar putea rămâne deschise pentru comenzi în timpul izolării”.
Sursa: BFMTV