Președintele Donald Trump îl provoacă pe Joe Biden să facă un test cognitiv.
Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, doi septuagenari concurează în cursa pentru Casa Albă. Donald Trump, este surclasat în sondaje și apelează la tot felul de provocări pentru a recupera voturi.
Ultima arma în prezent: un test. Șeful statului american și-a provocat rivalul la alegerile prezidențiale din noiembrie să facă o evaluare cognitivă. „Biden nu este în măsură să alinieze două propoziții la rând„, a exclamat el pe canalul american Fox News. Vârsta înaintată a lui Joe Biden, pe care l-a poreclit „Sleeping Joe”, 77 de ani, i-ar limita abilitățile.
Donald Trump, cu trei ani mai tânar, a trecut acest test în 2018. Chiar „a excelat”, potrivit propriilor sale cuvinte, duminică. „Evaluarea cognitivă de la Montreal” (MoCA), dezvoltată în Canada, este una dintre cele mai utilizate pe scară largă pentru a analiza persoanele care suferă de disfuncții cognitive. Pentru realizarea lui este necesară o hârtie, un creion și doar zece de minute.
„Este posibil să identificăm foarte repede dacă oamenii suferă de tulburări cognitive, de la cele mai ușoare până la boala Alzheimer„, explică dr. Ziad Nasreddine, creatorul testului.
Un test legitim pentru cei doi septuagenari
O provocare pentru rivalul său – poate – dar o provocare „destul de rezonabilă”, insistă neurologul din fruntea institutului MoCA din Montreal. „De la vârsta de 75 de ani”, își amintește medicul canadian, „una din patru persoane are deficiențe cognitive semnificative, inclusiv boala Alzheimer.”
Cu această boală a fost diagnosticat și Ronald Reagan în 1994, cel mai batran președinte, reales la 73 de ani. În timpul petrecut la Casa Albă, unele dintre afirmațiile sale contradictorii și gafele lui au fost deja evidențiate de către adversarii săi. În 1984, anul realegerii sale, a marcat spiritele prin confundarea locului unde se afla cu capitala federală.
Ironizat de un sondaj defavorbil lansat de Chris Wallace, unul dintre puținii realizatori ai televiziunii conservatoare care păstrează o oarecare distanță față de administrația Trump, președintele a folosit acest test pentru a trece in ofensivă. „Pentru a fi președinte, trebuie să fii rapid, solid și multe alte lucruri”, a spus fostul om de afaceri, punând la îndoială abilitățile adversarului său.
Sondajul de opinie a dezvăluit că mai mult de jumătate dintre alegători (51%) cred că Donald Trump nu are capacitățile mentale de a conduce țara. O analiză împărtășită de 39% dintre alegători si în cazul fostului vicepreședinte al lui Barack Obama, Joe Biden. Acest lucru pune rivalii pe un teren fără precedent în Statele Unite, cel al propriei sănătăți mintale.
„Nu sunt eu, este celalalt”
Și dacă miliardarul se laudă cu dezvăluirea unor detalii ale testului unde a ieșit în evidență, este din cauza scorului pe care l-a transmis medicul personal: 30/30. Președintele susține că a trecut cu brio testul memoriei, dovedindu-și „rezistența mentală” de a conduce Statele Unite.
Dar această afirmatie este nuantată de doctorul Ziad Nasreddine: „Testul nu face posibilă evaluarea dacă o persoană are capacități supranormale. Dimpotrivă, servește pentru a verifica dacă este normal ”. În medie, persoanele fără deficiențe cognitive obțin un scor de 27. Dacă detractorii săi îi reproșează un vocabular limitat, șeful statului american a luat cu succes testul de limbă, potrivit fostului său doctor Ronny Jackson. El a repetat expresii precum „colibriul și-a pus ouăle pe nisip” sau a enumerat cât mai multe cuvinte posibile care au început cu aceeași literă într-un minut, fără nicio problemă.
TRUMP: I asked the doctor, I said, 'is there some kind of cognitive test that I could take?' … the last questions are much more difficult. Like a memory question. You'll go 'person, woman, man, camera, TV.' So they say – 'can you repeat that?' … for me it was easy." 😳 pic.twitter.com/pCKYoNy3BH
— Aaron Rupar (@atrupar) July 23, 2020