O navă spațială se va izbi voluntar de un asteroid, într-o misiune de „apărare planetară” realizată de NASA
În puțin mai puțin de un an, o navă spațială NASA se va izbi voluntar de un asteroid. Scopul? Să îi schimbe traiectoria. Calificată drept „apărare planetară”, misiunea are scopul de a îmbunătăți metodele de apărare în cazul unei amenințări de impact, în viitor.
Scenariul amintește de filmul „Armagedon”, în care Bruce Willis și Ben Affleck salvează planeta de la un asteroid uriaș care se îndreaptă spre Pământ.
Însă este un experiment real pe care agenția spațială americană îl desfășoară. Deși nu există informații despre un asteroid care se află în prezent pe un curs de coliziune, este o chestiune de pregătire pentru această eventualitate.
„Nu vrem să ne aflăm în poziția în care un asteroid se îndreaptă spre Pământ și să testăm tehnica în acel moment pentru prima dată”, spune Lindley Johnson de la Departamentul de Apărare Planetară.
10 luni până la impact
Misiunea, denumită DART, va porni din California, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, pe 23 noiembrie, la ora locală 22:20.
Zece luni mai târziu, nava spațială va lovi ținta, aflată la 11 milioane de kilometri de Pământ – moment în care asteroidul va fi cel mai aproape de Pământ.
Ținta este dublă: mai întâi un asteroid mare, Didymos, care măsoară 780 de metri în diametru, de două ori înălțimea Turnului Eiffel, și o lună de pe orbita lui, Dimorphos, de 160 de metri în diametru – mai înaltă decât Statuia Libertății.
Pe această lună va ajunge nava la finalul cursei. Impactul va proiecta tone de materie.
„Asteroidul nu va fi distrus, ci va primi o mică lovitură care îi va modifica ușor cursul”, spune Nancy Chabot, de la laboratorul de fizică aplicată de la Universitatea Johns Hopkins, care conduce misiunea în parteneriat cu NASA.
Astfel, „dacă într-o zi vom descoperi un asteroid care se află pe un curs de coliziune cu Pământul (…) vom avea o idee despre câtă forță vom avea nevoie pentru ca acel corp să rateze Pământul”, explică Andy Cheng, de la Universitatea Hopkins.
– Trusa de instrumente –
Și un mic satelit va face călătoria. Va fi eliberat de nava principală cu zece zile înainte de impact și își va folosi sistemul de propulsie pentru a-și urma propria cale.
Cu trei minute înainte de la ciocnire, va zbura deasupra Dimorphos pentru a observa efectul șocului, și eventual craterul de la suprafață.
Costul total al misiunii este de 330 de milioane de dolari.
Dacă testul are succes, „credem că această tehnică poate face parte dintr-o trusă de instrumente, pe care începem să o umplem, care ne va ajuta să deviem un asteroid”, afirmă Lindley Johnson.
Strategie pentru viitorul îndepărtat
„Strategia este de a găsi aceste corpuri cerești nu numai cu ani, ci cu decenii înainte de a reprezenta un pericol de coliziune cu Pământul”.
În prezent sunt cunoscuți aproximativ 27.000 de asteroizi în apropierea planetei noastre.
Asteroidul Bennu, care măsoară 500 de metri în diametru, este unul dintre cei doi asteroizi identificați în sistemul nostru solar care prezintă cel mai mare risc pentru Pământ, potrivit NASA.
Dar, până în 2300, riscul unei coliziuni este de doar 0,057%.
Sursa: L’Express
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook