O mutație prezentă în anumite variante ale SARS-Cov-2 face virusul nedetectabil pentru anticorpi. „Începutul problemelor pentru vaccinuri”
Varianta engleză a SARS-Cov-2 este acum în centrul atenției, dar o altă mutație prezentă în alte versiuni ale coronavirusului îi îngrijorează pe oamenii de știință cu privire la vaccinul împotriva Covid-19, deoarece ar putea afecta eficiența acestuia.
Denumită E484K, mutația este purtată de variante care au apărut în Africa de Sud și, mai recent, în Brazilia și Japonia, dar nu și de varianta engleză, a cărei expansiune este pe primul loc în întreaga lume. E484K „este cea mai îngrijorătoare dintre toate” în ceea ce privește răspunsul imun, spune Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge.
Variantele sunt versiuni diferite ale coronavirusului original, care apar în timp, ca urmare a diferitelor mutații. Acest lucru este normal în evoluția unui virus, deoarece mutațiile apar atunci când agentul patogen se multiplică. Numeroase mutații ale SARS-CoV-2 au fost observate de la apariția sa, majoritatea fără consecințe.
Un punct comun al tuturor variantelor
Variantele care au apărut în Anglia, Africa de Sud și Japonia au în comun o mutație numită N501Y. Situată pe proteina spike a coronavirusului, mutația este suspectată că sporește contagiozitatea virusului.
Există o altă suspiciune cu privire la mutația E484K. Testele de laborator arată că poate fie capabilă să „mascheze” virusul astfel încât să nu mai fie recunoscut de către anticorpi și, prin urmare, afectează neutralizarea acestuia. „Ca atare, poate ajuta virusul să ocolească protecția imunitară oferită de o infectare anterioară sau de vaccinare”, explică profesorul François Balloux, de la University College London, citat de organizația britanică Science Media Center.
„Evadare imunitară”
Această perspectivă de „evadare imunitară” îi îngrijorează pe oamenii de știință, având în vedere problema eficacității vaccinului. Pe 8 ianuarie, BioNTech și Pfizer, producătorii celui mai important vaccin din lume, au asigurat că este eficient împotriva mutației N501Y.
Dar testele de laborator nu au acoperit și mutația E484K. Prin urmare, nu se poate concluziona că eficacitatea vaccinului va fi aceeași ca în cazul virusului clasic.
Un studiu publicat pe 6 ianuarie descrie cazul unei femei braziliene care s-a infectat în luna mai, apoi s-a reinfectat în octombrie, cu o variantă purtătoare a mutației E484K. A doua infectare, mai severă decât prima, poate fi un semn că mutația a provocat un răspuns imun mai slab la pacient. Nu există însă dovezi certe că mutația E484K este suficient de puternică pentru a produce variante rezistente la vaccinurile actuale, spun oamenii de știință.
„Începutul problemelor”
Chiar dacă se dovedește că ținta este mai puțin detectabilă de către anticorpi, alte componente ale tulpinilor vor rămâne, în principiu, la vedere. „Chiar dacă scade eficiența, în mod normal, veți obține în continuare neutralizarea virusului”, spune Vincent Enouf, de la Centrul Național de Referință pentru Virușii Respiratori de la Institutul Pasteur din Paris.
„Nu cred că această mutație este problematică pentru vaccinuri”, adaugă imunologul Rino Rappuoli, cercetător și om de știință al gigantului farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK). El a semnat un studiu lansat pe 28 decembrie. Obiectivul său a fost de a cerceta apariția unei variante în laborator, prin plasarea virusului în prezența plasmei unui pacient vindecat de Covid, timp de câteva săptămâni.
După mai puțin de trei luni, a apărut o variantă rezistentă la anticorpi. A purtat trei mutații, inclusiv E484K. „Trebuie să dezvoltăm vaccinuri și anticorpi capabili să controleze variantele emergente”, concluzionează studiul.
Mutația E484K „ar putea fi începutul problemelor” pentru vaccinuri, crede, pe de altă parte, profesorul Gupta. „Vaccinurile ar trebui să rămână eficace, dar ceea ce ne îngrijorează este perspectiva viitoarelor mutații, care s-ar adăuga celor pe care le avem deja”, dezvoltă el, solicitând„ vaccinarea de urgență peste tot în lume”.
Mai multe laboratoare au asigurat că sunt capabile să livreze rapid noi versiuni ale vaccinului, dacă este necesar.
Sursa: Le Matin
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook