O echipă de experți internaționali identifică persoanele genetic imune la Covid-19
Dacă vaccinurile protejează împotriva formelor severe de virus, unii dintre noi au deja resursele pentru a lupta împotriva bolii, datorită structurii noastre genetice. Este ipoteza prezentată de un consorțiu de medici specializați în boli infecțioase, imunologie și genetică. Experții internaționali – din Franța în special, dar și din Statele Unite, Brazilia, Olanda și Grecia – au lansat pe 18 octombrie un apel în revista științifică britanică Nature Immunology pentru identificarea celor rezistenți la infectare.
Prin acțiunea intitulată A Global Initiative to Dissect the Human Genetic Basis of Resistance to SARS-CoV-2 Infection, specialiștii doresc să recruteze voluntari care nu au avut simptome de Covid-19 deși au fost expuși la cantități virale însemnate, convinși că studierea motivului pentru care anumiți indivizi sunt imuni ar face posibilă găsirea unui remediu pentru boală.
„Predispoziție genetică”
„În unele familii, toți membrii au fost afectați, cu excepția unei persoane”, notează ei. „Ceea ce sugerează că unele persoane pot fi rezistente la infectarea cu acest virus”. Cazul soților care nu s-au îmbolnăvit în timp ce partenerul era infectat prezintă un interes deosebit pentru echipa de cercetare, indică revista Nature.
„Variabilitatea clinică a răspunsului la infectare” ar putea fi explicată în special prin moștenirea genetică a indivizilor în cauză, spun autorii, care doresc să compare genomul persoanelor potențial rezistente cu cel al pacienților infectați.
Există o ipoteză care ar putea explica aceste diferențe, chiar dacă nu este încă confirmată: unii oameni nu au un receptor ACE2 funcțional în urma unei mutații rare, receptor pe care SARS-CoV-2 îl folosește pentru a pătrunde în celule, explică Nature. Un mecanism observat și în cazul HIV, care implică alți receptori, și al cărui studiu a făcut posibilă producerea de medicamente împotriva virusului.
Pe 13 octombrie, un articol din revista științifică britanică The Lancet nota deja că „predispoziția genetică a gazdei la Covid-19 este acum din ce în ce mai recunoscută” și că au fost deja efectuate studii pe acest subiect.
Deja 1.100 de potențiali candidați în studiu
Pentru moment, este posibil să te înregistrezi pe site-ul Covid Human Genetic Effort dacă te simți vizat și dorești să te implici în proiect.
Dar autorii studiului doresc un proces sistematic care să faciliteze monitorizare. „Întrebarea este cum găsești acești oameni”, spune Sunil Ahuja, specialist în boli infecțioase la Centrul de Științe ale Sănătății de la Universitatea din Texas din San Antonio. „Este o adevărată dificultate”, adaugă el.
Analiza spune că echipa a intrat deja în contact cu aproximativ 1.100 de potențiali candidați și a început să-i analizeze. Cu un dezavantaj: rămâne dificil pentru specialiști să demonstreze că voluntarii au fost într-adevăr foarte expuși la virus.
Sursa: LCI
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook