O companie spaniolă produce generatoare care „transformă aerul în apă”
Generator Genaq în Columbia. Foto: GENAQ
Deși poate părea o secvență desprinsă dintr-un scenariu SF, tehnologia de ultimă oră oferă companiilor posibilitatea de a folosi umiditatea din aer pentru a produce apă. Este și cazul spaniolilor de la Genaq, care din 2008 investesc în cercetarea, dezvoltarea și industrializarea generatoarelor de apă.
„În aerul pe care îl respirăm există un anumit grad de umiditate, care, de fapt, este apă. Noi o condensăm printr-un procedeu de refrigerare”, spune Inmaculada Armenteros, director comercial al Genaq, care produce 1,5 milioane de litri de apă în fabrici de ambalarea a apei din 45 de țări.
„Obținem apă de foarte bună calitate, cu un procent ridicat de puritate”, subliniază el. „O filtrăm și o remineralizăm pentru a fi potrivită consumului uman.”
Produsul este de regulă folosit în zone în care sursele de apă sunt contaminate, în situații de urgență, sau acolo unde nu există resurse de apă potabilă.
„Prima nevoie de bază, înainte de adăpost și hrană, este apa”, spune Armenteros.
Compania este la a patra generație a generatoarelor atmosferice care folosesc lumina ultravioletă pentru a elimina orice tip de agent patogen. Ele pot fi legate la o sursă de curent, la un generator pe combustibil sau la surse de energie verde. În ultimele două cazuri, generatoarele funcționează complet autonom, sustenabil și pot fi plasate oriunde.
De la 50 la 50.000 de litri pe zi
În condiții optime (umiditate între 30% și 80%) generatoarele companiei, în funcție de model, pot produce între 50 și 50.000 de litri de apă pe zi. Producția poate fi monitorizată la distanță, din orice punct al lumii.
„Monitorizăm activitatea tuturor generatoarelor pe care le avem pe piață. Le putem opri, porni, modifica parametrii, putem rezolva orice incident de la distanță.”
Clienți din diverse domenii
45 de țări de pe cinci continente folosesc generatoarele Genaq, printre care și Franța, Spania, Portugalia, Mexic, Statele Unite, Nigeria, Algeria, Qatar sau Australia.
Armatele mai multor state ale Națiunilor Unite utilizează generatoarele, dar și mari companii petroliere – ENSCO, Petronas sau Sapura – care desfășoară activități în zone izolate.
Sursa: Business Insider
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook