Epidemia de coronavirus accelerează semnificativ odată cu venirea toamnei: numărul de cazuri, spitalizări și decese este în creștere. Încă suntem departe de situația dramatică a primului val, dar această revenire trebuie luată în serios, deoarece arată o circulație activă a virusului în toată Europa.
Pe măsură ce se apropie sărbătorile de Crăciun și reuniunile de familie, unii dintre noi ar putea fi tentați să respecte o carantină „preventivă”, pentru a ne asigura că nu purtăm virusul în timpul sărbătorilor.
„Izolarea timp de șapte zile nu este o idee bună”, spune virusologul belgian Steven Van Gucht. În cazul unei contaminări, simptomele apar după cinci-șapte zile. Aceasta este perioada de maximă contagiozitate, în care sunt secretate particule cu mare încărcătură virală.”.
Deci, nu se poate considera că o carantină de șapte zile permite „epurarea” virusului, dimpotrivă, după șapte zile, avem cel mai mare potențial de a transmite boala.
O carantină de paisprezece zile reduce riscul
„Dacă vrem să luăm în considerare o carantină mai eficientă, trebuie să fie de 14 zile. Reduceți riscul de a purta virusul, dar nu îl anulați, deoarece nu veți petrece aceste paisprezece zile singur, ca un pustinc într-o chilie. Vei fi în continuare în contact cu persoane care ar putea transmite infecția.”.
În orice caz, trebuie să fii foarte precaut atunci când intri în contact cu persoane din grupurile de risc sau cu vârstnici, amintește Van Gucht în încheierea conferinței de presă.
Sursa: The Brussels Times