Noua tulpină SARS-Cov-2, descoperită în mai multe țări europene. OMS solicită „consolidarea controalelor”

În afara teritoriului britanic, câteva cazuri au fost raportate în Danemarca (9), precum și câte un caz în Olanda, Australia și Italia, potrivit OMS. Organizația recomandă ca membrii săi la nivel global să secvențieze virusul pentru a avea mai multe date despre riscurile pe care le prezintă varianta”, a spus o purtătoare de cuvânt.

Mai multe țări europene au decis duminică să suspende toate zborurile din Marea Britanie, după descoperirea acestei noi tulpini „scăpate de sub control”.

Pe lângă „informațiile preliminare care arată varianta ar putea fi mai contagioasă”, mutația „ar putea afecta și eficacitatea anumitor metode de diagnostic”.

Nu există încă „nicio dovadă a unei modificări a severității bolii”, deși acest aspect este în curs de cercetare.

OMS va oferi mai multe informații de îndată ce va avea „o viziune mai clară asupra caracteristicilor mutației”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS Europa intervievat de AFP.

„În toată Europa, unde transmisia este mare și răspândită, țările trebuie să își consolideze procedurile de control și prevenire”, a declarat organizația ONU.

La nivel global, OMS recomandă „ca toate țările să își mărească capacitatea de secvențiere a virusului SARS-Cov-2, acolo unde este posibil și să partajeze date la nivel internațional, mai ales dacă sunt identificate aceleași mutații problematice”.

În plus față de cele trei țări care au observat tulpina din Marea Britanie pe teritoriul lor, „alte câteva țări au raportat OMS alte variante care poartă unele dintre modificările genetice ale mutației din Regatului Unit”, inclusiv o așa-numită mutație „N501Y”. 

Africa de Sud, care a raportat o variantă problematică vineri, consideră că această mutație „N501Y” este cauza mai multor contaminari. Țara „efectuează cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine legătura”, a transmis OMS.

Exit mobile version