Președintele Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului (RCPCH) și alți patru experți au reacționat printr-o declarație comună, negând orice creștere bruscă a numărului de copii spitalizați în Marea Britanie la cauza Covid-19. „În acest moment, nu vedem presiuni semnificative”, a spus Russell Viner. „Este important să clarificăm faptul că nu observăm un val de infectări cu Covid-19 la copii”, a adăugat dr. Damian Roland, medic pediatru la Spitalul Universitar Leicester.
Cu o zi înainte, BBC publicase mărturia alarmantă a unei asistente medicale din cadrul unui spital din Londra, Laura Duffel. Covid „a afectat foarte puțin copiii în primul val, dar avem acum o sală plină cu copii și știu că și în alte spitale situația este asemănătoare”, a spus ea.
2.859 de spitalizări pe 29 decembrie, inclusiv 37 de minori
O privire asupra cifrelor dă dreptate mai degrabă medicilor pediatri care au reacționat într-un mod foarte ferm. Pe 29 decembrie, 22 de copii cu vârsta de 5 ani sau mai mici și alți cincisprezece cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani au fost internați la spital cu Covid, în Anglia. Este foarte puțin, comparativ cu numărul total de 2.859 de spitalizări raportate în acea zi, potrivit datelor furnizate de serviciile de sănătate britanice.
S-a înregistrat o creștere de la începutul lunii decembrie, dar cifrele totale rămân scăzute. În medie, în ultima săptămână, numărul zilnic de spitalizări a crescut de la 7 la 19. Suntem încă la un nivel cu 50% mai mare decât maximul atins în timpul primului val (12,5 spitalizări zilnice în aprilie). În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, acest număr a rămas relativ stabil în aceeași perioadă a lunii decembrie, crescând, în medie, de la 13 la 15 pe zi.
Mulți medici au fost surprinsi de mărturia asistentei din Londra. „Acest lucru nu este adevărat și este iresponsabil. […] Spitalele sunt pline de bolnavi Covid, dar nu este cazul copiilor”, a scris Ronny Cheung, medic pediatru la Spitalul de Copii Evelina din Londra.
Pe Twitter, Laura Duffel s-a apărat. „Nu încerc să îi sperii pe oameni. Dar ar trebui să știe că acest val nu este limitat la generațiile mai în vârstă”, a scris ea.
Teama provocată de noua variantă
Este adevărat că rata incidenței (numărul de cazuri la 100.000 de locuitori în ultima săptămână) a crescut brusc în cazul copiilor, chiar dacă rămâne mult mai mică decât în alte grupe de vârstă. În zona londoneză, de exemplu, acum depășește 300 în rândul celor sub 5 ani, comparativ cu 80 acum trei săptămâni. Iar noua tulpină, care a apărut în septembrie în Marea Britanie și care este mai transmisibilă, s-ar răspândi mai mult la cei sub 20 de ani decât la restul populației, potrivit unui studiu de la Imperial College London.
Cu toate acestea, mai multe cazuri pozitive nu înseamnă neapărat mai multe internări în spitale. „Majoritatea covârșitoare a copiilor și tinerilor nu au simptome sau dezvoltă o formă foarte ușoară”, a spus președintele Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului.
Sursa: Le Parisien