Normal că-s amuzanți. Gaz ilariant în doză mare descoperit în materiile fecale de pinguin

King Penguins heading to the water in the Falkland Islands

Un studiu foarte serios dezvăluie că, în Antarctica, pinguinii regali produc o cantitate „extremă” de protoxid de azot, sau gaz ilariant (euforic) în excrementele lor.

Știam că sunt amuzanți dar nu chiar atât de amuzanți. Dacă am râs cu toții văzând videoclipurile care arătau pinguini regali rătăcind amețiți pe banchiza de gheață din Antarctica, aflăm în această săptămână că animalul produce, gaz ilariant în cantități mari.

„Excrementele pinguinilor produc un nivel foarte ridicat de protoxid de azot în jurul coloniilor lor”, a remarcat unul dintre conducătorii studiului, Bo Elberling, profesor de geoștiințe la Universitatea din Copenhaga, care a realizat acest studiu cât se poate de serios.

Acest gaz cu efect de seră care atacă stratul de ozon, are un efect euforic ceea ce i-a făcut pe cercetători un pic „amețiți”, a spus Universitatea daneză într-un comunicat de presă.

Dieta pinguinilor

„Emisiile maxime sunt de aproximativ 100 de ori mai mari decât într-un câmp danez recent fertilizat. Este cu adevărat intens – în special pentru că protoxidul de azot este de 300 de ori mai poluant decât CO2 ”, a explicat cercetătorul.

Această proporție ridicată se explică prin dieta pinguinilor care mănâncă în principal pește și krill, care conțin mult azot. După ingestie și digestie, azotul se găsește în excremente de pinguini și amestecat cu bacteriile din sol substanța devine protoxid de azot.

„Emisiile de protoxid de azot în acest caz nu sunt suficiente pentru a avea un impact asupra mediului, dar descoperirile noastre contribuie la cunoștințe noi despre modul în care coloniile de pinguini afectează ecosistemul” , a remarcat Elberling.

 

Exit mobile version