Nord-coreenii nu au voie să râdă timp de 11 zile, cât durează perioada de doliu pentru fostul lider Kim Jong-il. Poliția îi arestează pe cei care nu sunt suficient de triști
10 ani de la moartea lui Kim Jong-il (dreapta), fiul cel mare al lui Kim Il-sung, părintele națiunii
Nord-coreenilor li s-a interzis să arate vreun semn de fericire timp de 11 zile, cât durează comemorarea de 10 ani de la moartea lui Kim Jong-il. Restricțiile includ o interdicție explicită de a râde și de a consuma alcool în timpul perioadei de doliu. Pe 17 decembrie, când se fac 10 ani de la moartea lui Kim Jong-il, nord-coreenilor li se interzice chiar să meargă la cumpărături.
„În perioada de doliu nu trebuie să bem alcool, să râdem sau să ne angajăm în activități de agrement”, spune un nord-coreean din orașul Sinuiju, pentru Radio Free Asia (RFA).
„Chiar dacă un membru al familiei tale moare în perioada de doliu, nu ai voie să plângi, iar trupul trebuie ridicat de la morgă abia după ce se termină perioada. Nu îți poți sărbători ziua de naștere, dacă se încadrează în perioada de doliu.”
Kim Jong-il, care a condus țara din 1994 până la moartea sa, survenită în urma unui atac de cord, în 2011, la vârsta de 69 de ani, a fost tatăl actualului Lider Suprem Kim Jong-un.
Domnia lui a coincis cu una dintre cele mai negre perioade din istoria Coreei de Nord – foametea de la mijlocul anilor 1990, cunoscută eufemistic sub numele de „Marșul anevoios”. Se estimează că 3,5 milioane de oameni au murit într-o perioadă de patru ani.
Doliu anual
Perioadele de doliu pentru Kim Jong-il și tatăl său Kim Il-sung, considerat a fi tatăl națiunii, sunt respectate anual. De regulă, aceste perioade durează zece zile, dar anul acesta a fost adăugată o a unsprezecea zi pentru a comemora un deceniu de la moartea lui Kim Jong-il.
„În trecut, mulți oameni care au fost prinși bând sau în stare de ebrietate în timpul perioadei de doliu au fost arestați și tratați drept criminali ideologici. Au fost luați și nu au mai fost văzuți”, spune sursa.
Poliția a fost avertizată să-i caute pe cei care nu par suficient de supărați, potrivit RFA.
Nord-coreenii trebuie, de asemenea, să depună un efort suplimentar pentru a avea grijă de cei care sunt înfometați și săraci, în această perioadă. Coreea de Nord suferă în prezent de o lipsă acută de alimente, din cauza pandemiei de coronavirus și a sancțiunilor economice.
„Rezidenții trebuie, de asemenea, să lucreze împreună pentru a-i ajuta pe kotjebi”, spune a doua sursă, referindu-se la numărul tot mai mare de oameni fără adăpost din Coreea de Nord.
„Ordinea și siguranța socială trebuie asigurate, iar companiile sunt responsabile pentru colectarea alimentelor, pentru a le oferi rezidenților și angajaților care nu pot veni la muncă din cauza penuriei de alimente”.
Expoziții de artă, concerte
Perioada de doliu din acest an va consta în expoziții de artă, un concert de comemorare și o expoziție a florii Kimjongilia, numită după liderul decedat.
Câțiva localnici au fost suficient de curajoși pentru a vorbi, sub protecția anonimatului, împotriva tradiției anuale, spunând că perioada de doliu provoacă perturbări semnificative în viața de zi cu zi.
„Sper doar că perioada de doliu pentru Kim Jong-il va fi scurtată la o săptămână, la fel ca perioada de doliu pentru Kim Il Sung”.
„Cetățenii se tem că cei vii sunt nevoiți să-i plângă până la moarte pe acești doi morți”.
La momentul morții lui Kim Jong-il, în întreaga lume au fost difuzate imagini cu cetățeni în convulsii, plângând și lovind pământul.
Sursa: The Telegraph
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook