Noile variante SARS-Cov-2 se contopesc. Primele 11 virusuri recombinante au fost clasificate de cercetătorii britanici
Alerta vine din Marea Britanie, ca atunci când au apărut noile variante. Echipa responsabilă cu secvențierea și analiza acestora, consorțiul COG-UK, a dezvăluit pe site-ul specializat Virological.org, primele 11 virusuri recombinante din scurta istorie a acestui virus, împărțite în patru grupuri – fiecare cu doi sau trei reprezentanți identici.
Toate au bucăți de secvență din varianta identificată la sfârșitul anului 2020 în Anglia, numită „B.1.1.7” sau „501Y.V1”. Restul este alcătuit din două linii „vechi”. La începutul lunii februarie, o primă alertă a fost emisă din Statele Unite, în timpul unei conferințe raportate de revista New Scientist, referitoare la un recombinant al unei variante „englezești” cu o altă variantă locală.
O apariție previzibilă
Recombinările virusurilor sunt frecvente, iar oamenii de știință se așteptau la apariția lor în cazul pandemiei Covid-19. În special datorită apariției și propagării multor variante diferite pe același teritoriu.
De fapt, ca un recombinant să fie creat, o persoană trebuie să fie infectată cu două tulpini diferite ale aceluiași virus. Numai în această situație, enzima responsabilă de copierea genomului Covid-19 poate comite o „eroare”: dacă o celulă este infectată cu două variante, va putea crea o tulpină hibridă „greșind în mod specific și luând bucăți de cod genetic de la două tulpini”.
Sunt virusurile recombinante mai periculoase?
„De cele mai multe ori”, recombinările „nu conferă niciun beneficiu virusului”, explică New Scientist. „Dar uneori, se întâmplă”. Astfel, recombinantul dintre varianta britanică și californiană ar putea fi mai transmisibil – ca primul – și mai rezistent la anticorpi – ca al doilea.
„Recombinarea ar putea duce la apariția unor variante noi și mai periculoase”, dar, pentru moment, nu există dovezi ale pericolului crescut în ceea ce privește recombinantul californiano-britanic.
„Apariția recombinanților Covid-19 nu va avea consecințe imediate asupra pandemiei”, spun oamenii de știință. Ei observă că faptul că sunt foarte rar identificați în Marea Britanie – unde varianta britanică a înlocuit de mult tulpina originală.
Sursa: Le Monde
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook