Foto: AFP
Mii de francezi s-au adunat și au dansat în stradă duminică, uitând de distantarea fizică și măsurile de protectie împotriva coronavirusului. Ar fi trebuit interzis festivalul muzicii? Pentru Jean-Daniel Lelièvre, șeful departamentului de boli infecțioase din spitalul Henri-Mondor din regiunea pariziana, nu e vorba de nicio controversă.
Acesta a acordat un interviu pentru publicația Le Monde, pe tema ieșirii din izolare:
Nu avansăm puțin prea repede cu ieșirea din izolare?
JEAN-DANIEL LELIÈVRE: Nu. Totul mi se pare coerent. Nu mă șochează că oamenii se pot întoarce la cinema, pot face sporturi de echipă, pot merge să asiste la un meci. Este normal, viața societatii își reia cursul. Nu putem continua să o distrugem pentru o boală care, până la urmă, nu este chiar atât de letală.
Sigur, virusul este încă aici; de cele mai multe ori este benign, uneori nu este, și va trebui să învățăm să trăim cu el. Vă reamintesc că, dacă a existat izolare, a fost pentru că sistemul de sănătate era în pericol de a fi copleșit, incapabil să aibă grijă de toți pacienții, nu numai de cei care suferă de Covid-19, ci și de ceilalți.
Noi focare au apărut în ultimele zile, în special în Normandia. Nu este alarmant?
Cazurile noi nu contează dacă pacienții sunt tineri, fără comorbidități și nu au răspândit activ virusul în jurul lor. Cu toate acestea, trebuie să rămânem foarte vigilenți în cazul persoanelor cu risc, a celor care pot dezvolta forme foarte grave. Protejarea celor mai slabi este prioritatea, fără a uita să respectăm măsurile de prevenție, deoarece este absolut necesar să evităm un al doilea val.
Încă nu am terminat cu acest virus, deci?
Nu. Va continua să circule. Dar oamenii sunt conștienți de asta. Covid-19 ar fi putut dispărea dacă epidemia nu s-ar fi extins în afara Chinei, dar, cum nu este cazul, va trebui să ne obișnuim cu aceasta boală. Mai devreme sau mai târziu, va reapărea, deoarece există cazuri asimptomatice.
Multe întrebări rămân fără răspuns pentru moment. Ne întrebăm dacă anumite animale domestice nu pot servi drept mijloace de transmitere pentru virusuri? Încă nu se știe cât timp rămâi imun după ce ai fost infectat. Șase luni? Un an? De acum înainte, testarea trebuie să fie amplificată. Nu am putut face asta atât cât ne-am dorit. Acum trebuie să o facem la capacitate maximă.