Noile antivirale marchează un punct de cotitură al pandemiei Covid. Ce caracteristici au medicamentele produse de Merck și Pfizer
Două noi medicamente antivirale au fost considerate atât de eficiente încât studiile clinice s-au încheiat mai devreme. Rezultatele cercetărilor nu au fost încă publicate, dar autoritățile de reglementare se mișcă rapid pentru a lua în considerare utilizarea generală a medicamentelor. Ele vor umple un mare gol în setul de instrumente pe care medicii îl folosesc pentru a lupta împotriva virusului și ar putea ajuta la încheierea pandemiei globale.
Noile medicamente sunt molnupiravir (Lagevrio), dezvoltat de Merck, companie farmaceutică care colaborează cu Ridgeback Biotherapeutics, o firmă de biotehnologie, și Paxlovid, care a fost dezvoltat de Pfizer. Toate trei sunt companii americane. Cei vulnerabili sunt mult mai puțin expuși riscului de spitalizare sau deces dacă sunt tratați cu oricare dintre aceste pastile în cele cinci zile de după apariția primelor simptome.
Merck a declarat în octombrie că molnupiravir a redus riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ jumătate, atunci când este administrat pacienților cu risc crescut de a dezvolta forme severe, cum ar fi obezitatea sau bolile de inimă. Atât autoritățile de reglementare din America și Europa, cât și Organizația Mondială a Sănătății, evaluează medicamentul. Marea Britanie l-a aprobat începe utilizarea tratamentul luna viitoare. Pe 5 noiembrie, Pfizer a declarat că pilula sa a redus riscul de spitalizare sau deces cu 89%, dacă este administrată în decurs de trei zile de la debutul simptomelor.
Caracteristicile noile antivirale
Molnupiravir este un promedicament – adică se transformă în forma sa activă atunci când ajunge în interiorul celulelor. Din acel stadiu, este încorporat în materialul genetic al virusului, căruia îi perturbă capacitatea de replicare. Erorile se acumulează în materialul genetic al virusului, un proces cunoscut sub numele de „catastrofa erorilor”. Testele efectuate pe animale au ridicat temeri că medicamentul ar putea prezenta riscuri pentru copiii nenăscuți, prin urmare guvernul britanic a sfătuit să nu fie utilizat în timpul sarcinii sau în timpul alăptării. Alte autorități de reglementare pot emite avertismente similare.
Paxlovid este, de fapt, o combinație de două medicamente: unul deja în uz, numit ritonavir, care este administrat împreună cu un nou inhibitor de protează cunoscut aspf-07321332. Inhibitorul de protează a fost conceput pentru a lega și bloca enzimele pe care SARS-COV-2 le folosește pentru a se replica. Ritonavir previne descompunerea prea rapidă a inhibitorului de protează în organism.
Molnupiravir și Paxlovid sunt, de asemenea, cunoscute ca medicamente cu „molecule mici”. Ambele firme spun că prețul medicamentelor variază în funcție de gradul de dezvoltare a națiunii care le cumpără. Probabil că țările bogate vor plăti 700 de dolari pentru un tratament de cinci zile, iar cele mai sărace ar putea plăti aproximativ 20 de dolari, poate mai puțin pe măsură ce costul de producție scade.
Distribuție echitabilă
Deși ambele firme intenționează să facă medicamente accesibile pe scară largă în întreaga lume, Merck are deja un avantaj. A semnat o serie de licențe care permit altor producători să realizeze medicamentul și a rezervat doze în valozare de 3 milioane de dolari pentru țările cu venituri mici și medii. Asta pentru a se asigura că țările bogate nu monopolizează furnizarea de noi medicamente, așa cum au făcut-o pentru vaccinuri.
Cele două medicamente anunță un al doilea mare punct de cotitură al pandemiei (primul fiind vaccinurile). Numărul tot mai mare de cazuri înregistrat în Europa sugerează că va exista o cerere puternică pentru astfel de medicamente, pentru a ține oamenii departe de spitale. Este posibil și ca medicii să ia în considerare utilizarea fluvoxaminei, un medicament antidepresiv care pare să reducă și riscurile legate de Covid.
Sursa: The Economist
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook