Nivelurile de anticorpi neutralizanți care pot bloca SARS-CoV-2 sunt de 30 de ori mai mici în cazul infectării cu Omicron, avertizează oamenii de știință. Sfatul specialiștilor este ca oamenii să primească o doză suplimentară, deoarece persoanele care au făcut doar primele două doze sunt expuse unui risc major de îmbolnăvire.
Un nou studiu realizat de cercetătorii Universității Oxford a analizat probe de sânge prelevate de la persoane vaccinate cu două doze ale serurilor de la AstraZeneca sau Pfizer și a măsurat nivelul de anticorpi capabili să neutralizeze varianta.
Ei au descoperit o scădere substanțială a numărului de anticorpi capabili să lupte împotriva Omicron, în comparație cu varianta Delta, la persoanele care au primit a doua doză cu două până la nouă săptămâni mai devreme.
Scăderea a fost mai importantă în cazul persoanele care au primit două doze de AstraZeneca – 21 din 22 de persoane studiate nu au prezentat nicio activitate de neutralizare detectabilă peste pragul limită – deși o anumită activitate a fost observată sub respectivul prag.
Cercetătorii spun însă că alte componente ale sistemului imunitar pot oferi în continuare protecție și susțin că nu există dovezi care să arate că noua variantă a crescut riscul de boală severă sau deces.
„Este doar o fațetă a imaginii de ansamblu și încă nu am stabilit pragul de protecție suficient pentru a preveni infectarea sau dezvoltarea formelor severe ale bolii”, spune Matthew Snape, profesor de pediatrie și vaccinologie la Universitatea din Oxford.
„S-ar putea ca o scădere de 30 de ori să reducă protecția, dar să fii încă protejat împotriva formelor severe și spitalizării. Nu am evaluat încă impactul unei doze suplimentare, despre care știm însă că amplifică semnificativ concentrația de anticorpi.”
Celulele T pot oferi protecție împotriva Omicron
Primul studiu asupra imunității conferite de celulele T de memorie împotriva Omicron, ale cărui rezultate au fost publicate săptămâna trecută de Universitatea Johns Hopkins, arată că celulele T de memorie rezistă bine împotriva Omicron, sugerând că vaccinurile vor funcționa în continuare împotriva formelor severe.
Celulele T oferă o protecție mai puternică și de lungă durată decât anticorpii și, chiar dacă nu previn infectarea, pot împiedica dezvoltarea unei forme severe.
„Nu mi-am pierdut speranța și încă mai consider că vaccinurile actuale ne vor proteja împotriva formelor severe. Există date încurajatoare în acest sens”, spune Teresa Lambe, profesor și investigator al Institutului Jenner de la Universitatea din Oxford.
„În mod evident, ne putem gândi și la răspunsul celulelor T, care nu este raportat în această lucrare, și avem anticorpii non-neutralizanți, care pot conferi și un grad de protecție împotriva bolilor severe.”
Sursa: The Telegraph