N-am scăpat de SARS și am dat de SADS. Un alt coronavirus, transmis de la porc la om, atrage atenția cercetătorilor
Un alt coronavirus, transmis oamenilor de la porci? Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au infectat cu succes celulele umane cu un coronavirus care cauzează diaree epidemică porcină (PED). Riscul ca el să poată sări bariera de specie este astfel confirmat. Studiul a fost publicat în revista de specialitate PNAS.
Acest coronavirus, numit SADS-CoV, aparține familiei alfa-coronavirus. A infectat porci prin lilieci, la fel ca si coronavirusul SARS-CoV-2, care este responsabil pentru pandemia actuală. Nu a fost raportat în Europa după 1990, a circulat întotdeauna în Asia. Și se pare că a înregistrat o creștere în China după 2016.
Provoacă gastroenterită acută la porci, iar mortalitatea poate ajunge la 100% la purceii neînțărcați.
Transmiterea sa a fost favorizată de metodele de producție ale fermelor, care au ca rezultat o promiscuitate ridicată și o scădere a diversității genetice.
Celule umane infectate
Dacă până acum nu a fost observat niciun caz de transmitere la om, cercetătorii din Carolina de Nord au publicat un studiu în 12 octombrie anul trecut, care arată că transmiterea către oameni nu poate fi exclusă.
Lucrând în laborator, echipele profesorului Caitlin Edward, care a condus studiul, au reușit să infecteze celulele umane cu SADS-CoV. Virusul a fost transmis fără obstacole celulelor plămânului, ficatului și ale căilor respiratorii, cu preferință pentru cele ale intestinului.
Pe lângă cele ale oamenilor, oamenii de știință au reușit să infecteze multe alte celule de mamifere.
„În timp ce mulți observatori se concentrează asupra beta-coronavirusurilor SARS și MERS, alfa-coronavirusurile s-ar putea dovedi chiar mai periculoase pentru sănătatea umană, având în vedere potențialul lor de a trece bariera speciei”, avertizează Ralph Beric, profesor de epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord, în articolul care descrie studiul.
Remdesivir ca un posibil tratament viitor?
S-ar părea în continuare că remdesivirul, prescris în formele severe de Ebola și SARS-CoV-2, este eficient împotriva coronavirusului SADS-CoV. Date care rămân de confirmat. În așteptarea dezvoltării unui vaccin pentru porci, autorii studiului recomandă monitorizarea atentă a efectivelor de porci și a fermierilor în contact cu aceștia, pentru a monitoriza o posibilă trecere la oameni.
Sursa: CNews
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook