„Mă tem că nu avem vești bune”. Profesorul Salim Abdool Karim nu este tipul alarmist, care să emită atenționări inutile. De la începutul pandemiei, epidemiologul a coordonat strategia sud-africană de combatere a epidemiei Covid-19, la fel ca dr. Anthony Fauci în Statele Unite. El s-a impus prin stilul său clar și concis. De data aceasta, este îngrijorat.
O nouă variantă a SARS-CoV-2 a fost identificată în Africa de Sud și pare să se răspândească la o rată fără precedent. Cercetătorii sud-africani au fost primii care au observat mutația. Ei sunt cei care și-au alertat omologii din întreaga lume.
La fel ca o actualizare de software pentru computer, această nouă variantă a SARS-CoV-2 are un nume: „501.V2”. Identificată la începutul lunii octombrie, „a început să domine foarte repede eșantioanele pe care le secvențializăm”, spune virusologul Tulio de Oliveira, coordonatorul laboratorului Krisp, din Kwazulu Natal. La mijlocul lunii noiembrie, varianta „501.V2” reprezenta 90% din genomurile secvențiate de oamenii de știință din Africa de Sud. O proporție fără precedent.
După apariția SARS-CoV-2, mai multe tulpini ale virusului au apărut ca urmare a diferitelor mutații. Este un fenomen des întâlnit în evoluția virusurilor. Dar versiunea „501.V2” este singura, până acum, care s-a stabilit în rândul tuturor genomurilor analizate. O particularitate care sugerează că această variantă se propagă mai repede decât celelalte.
„Mai contagios, dar mai puțin grav”
Alertați de omologii sud-africani, oamenii de știință britanici au ajuns la concluzia că varianta se răspândește mai repede decât altele. Numărul probelor secvențiate nu permite deocamdată confirmarea acestor cifre, dar echipele din Africa de Sud au observat că probele prelevate de la pacienții cu versiunea „501.V2” prezintă o încărcătură virală mai mare decât celelalte, ceea ce tinde să confirme ideea unei variante mai contagioase.
Noua variantă este mai periculoasă decât celelalte?
„În acest moment, nimic nu pare să indice acest lucru”, a spus profesorul Tulio de Oliveira. În Africa de Sud, primele observații par să arate că mortalitatea primului val comparabilă cu cea din al doilea. „Este o comparație imperfectă, iar datele sunt preliminare, dar nu există semnale alarmante momentan”, declară profesorul Salim Abdool Karim.
Eficacitatea vaccinului, pusă la îndoială
Cercetătorii vor urmări evoluția voluntarilor care participă la studiile de vaccinare pentru a vedea dacă persoanele expuse la noua variantă se îmbolnăvesc în continuare. Spre deosebire de Marea Britanie și Australia, unde noile mutații nu apar atât de frecvent, varianta 501.V2 din Africa de Sud este larg răspândită, iar experții spun că este cea care a provocat al doilea val de Covid-19.
Sursa: Le Monde