Italia, la capătul tunelului
Prima țară care a suferit toată forța valului epidemic din februarie, Italia, este și prima care a depășit criza de sănătate. Cea mai îndoliată țară din lume la începutul epidemiei înregistrează acum doar 250 de cazuri și șapte decese pe zi.
Și acum are doar 38 de pacienți în terapie intensivă, o cifră în scădere constantă, de o sută de ori mai mică decât vârful de la începutul lunii aprilie. La vremea respectivă, italienii au îndurat cea mai strictă izolare din lume, cu interdicția de a părăsi casele, cu excepția cumpărăturilor sau activității profesionale autorizate.
Italienii au fost disciplinati: 85% dintre ei nu ies fără mască, iar măsurile recomandate de guvern sunt acceptate de majoritatea. Este adevărat că discursul executivului cu privire la nevoia de a testa și purta mască nu s-a schimbat niciodată.
Germania sub control
Gestionarea epidemiei în Germania continuă, imperturbabil: cetățenii sunt testați în masă, iar cazurile pozitive sunt izolate. Dar izolarea nu a fost niciodată foarte strictă și nu a fost impusă. Se cere menținerea unei distanțe de 1,5 m sau purtarea unei măști în magazine.
Se înregistrează acum zece decese pe zi, față de 280 în timpul apogeului din aprilie, iar numărul de cazuri depistate, în jur de 800 pe zi, a rămas stabil timp de două luni. Două regiuni au fost puse în carantină pentru câteva zile la jumătatea lunii iulie.
O disciplină care, având în vedere slaba letalitate a virusului acum, începe să fie contestată.
Se confruntă Spania cu al doilea val?
Spania neagă acest fapt, în ciuda creșterii puternice a infectărilor zilnice. Numărul de cazuri noi a început să crească pe 18 iulie, triplându-se în trei săptămâni și ajungând la 3.000 pe zi, un nivel fără egal în Europa. Autoritățile din domeniul sănătății au pus această creștere pe seama testării în masă.
Țara continuă să înregistreze doar 7 decese pe zi, iar numărul de persoane de la terapie intensivă în Catalunya, care concentrează jumătate din cazurile grave, a crescut cu doar cinci unități în două săptămâni, la 105, determinând autoritățile din Barcelona, care se tem pentru turism, să spună că totul este sub control. Cazurile din Catalunya au determinat joi Londra, Bruxelles și Berlin să impună carantină celor care vin din această regiune.
Creștere în Belgia
Belgia înăsprește măsurile, impune carantină anumitor călători europeni (Mayenne, Catalonia, Geneva, etc.) și cere ca fiecare cetățean să fie în contact strâns cu maxim 5 persoane. Motivul este creșterea numărului de cazuri noi la aproximativ 600 de persoane pe zi.
Prevalența Covid în cadrul populației este de asemenea mare: 3% dintre belgienii testați în ultimele zile, în special tinerii, sunt pozitivi, față de 1% în urmă cu o lună. O revenire a epidemiei care nu a modificat și rata mortalității, stabilă timp de o lună la 2,5 decese pe zi. Belgia are doar 265 de pacienți spitalizați, exact ca la sfârșitul lunii iunie, incluzându-i pe cei 63 de la terapie intensivă.
Marea Britanie încă suferă
Sunt 700 de cazuri pe zi în Regatul Unit, în creștere ușoară față de nivelul minim de la jumătatea lunii iulie. Nu există un al doilea val, ci mai degrabă o creștere care indică faptul că virusul rămâne mai activ decât în alte părți din Europa. O dinamică explicată prin faptul că strategia sa de a căuta imunitate colectivă, în martie, a dus la supraaglomerarea serviciilor de urgență.
Guvernul a reinstalat o izolare „ușoară” la Manchester și pregătește planuri pentru Londra. Numărul de pacienți spitalizați continuă să scadă constant, până la 1.150 de oameni în prezent, jumătate fată de acum o lună. Și de douăzeci de ori mai mic decât vârful de la mijlocul lunii aprilie. Chiar dacă virusul ucide încă de cinci ori mai mult decât în restul Europei, raportat la populație, letalitatea prezintă totuși un declin constant, de două ori mai mică decât la sfârșitul lunii iunie.
Sursa: Les Echos