Mai mult decât o boală respiratorie specifică Covid-19 este o patologie care poate afecta inima, rinichii, sistemul digestiv precum și creierul. Oamenii de știință indică rolul enzimei care poate explica răspândirea virusului în organism.
O lecție de smerenie. Probabil este ceea ce te lovește cel mai mult când asculți medicii care se confruntă cu pacienții care suferă de forme severe de Covid-19.
Deoarece cu cât trec săptămânile cu atât patologia indusă de virusul SARS-CoV-2 pare să arate fețe noi, uneori complet neașteptate. Știam abilitatea sa de a ataca plămânii, acum descoperim capacitatea sa de a provoca leziuni neurologice, cerebrale, digestive, renale, hepatice, cardiace dar și vasculare.
„Această boală poate ataca aproape orice organ din corp cu consecințe devastatoare. Ferocitatea ei este uluitoare”, a spus cardiologul Universității Yale Harlan Krumholz în revista Science, într-un articol deosebit de amplu despre consecințele dăunătoare ale virusului.
Fără „pattern”
În ciuda unei literaturi științifice foarte dense – peste 1.000 de articole legate de Covid-19 deja publicate sau aflate în așteptare -, cercetătorii se luptă în continuare să înțeleagă cum virusul atacă celulele din corp, mai ales la cei 5% dintre pacienții bolnavi grav.
„Uneori trebuie să le explicăm pacienților că nu cunoaștem încă toate manifestările clinice posibile ale acestei boli. În calitate de medic am impresia ca ne-am intors cu treizeci de ani în urmă, când a apărut SIDA, spune Alexandra Calmy, specialistă în boli infecțioase la Spitalele Universității din Geneva. Simptomele pot fi foarte diferite de la un pacient la altul și de multe ori ne îndepărtăm de pneumonia clasică virală. Acesta este motivul pentru care trebuie să rămânem vigilenți în timpul evaluărilor noastre clinice. „
Efecte asupra plămânilor și inimii…
Care sunt efectele observate ale SARS-CoV-2 asupra diferitelor noastre organe? Cele asupra sistemului respirator sunt acum cunoscute. Dacă invazia virală nu este respinsă de sistemul imunitar în faza inițială a bolii, virusul poate ajunge la plămâni și poate ataca alveolele, locul unde au loc schimburi de gaze între organism și aer exterior.
„Bătălia sistemului imunitar împotriva virusului invadator poate în sine să perturbe transferul sănătos de oxigen”, a scris revista Science. Celulele albe din linia frontală eliberează molecule inflamatorii, care la rândul lor invocă mai multe celule imune care vizează și ucid celulele infectate cu virus, lăsând în urmă o masă de celule moarte și de puroi.”.
Aceste leziuni sunt celebrele « pete albe de sticlă înghețată » care pot fi văzute pe scanerele pacienților cu Covid-19. Față de acest fenomen, unele persoane dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS), care poate duce la moarte în cazuri severe.
Pe partea cardiovasculară, atacurile SARS-CoV-2 par de asemenea frecvente. Un studiu publicat pe 25 martie în JAMA Cardiology pe 416 pacienți internați la Wuhan a documentat o afectiune cardiacă la aproape 20% dintre pacienți. Printre cei internați în terapie intensivă se pare că aritmia (perturbarea ritmului cardiac), dar și formarea cheagurilor de sânge sunt deosebit de frecvente, ceea ce poate duce la embolie pulmonară atunci când acestea din urmă migrează în plămâni sau la accidente vasculare cerebrale atunci când sunt depuse în creier.
…dar și asupra rinichilor, creierului și tractului digestiv
Insuficiența renală a fost observată într-un procent mare – între 30 și 60% în funcție de studiu – a pacienților spitalizați. Rezultatele autopsiilor efectuate în China indică faptul că virusul ar putea ataca direct rinichii, dar leziunile renale ar putea fi cauzate și de utilizarea îndelungată a respiratoarelor sau, mai rar, de administrarea de medicamente antivirale precum Remdesivir .
De asemenea, observațiile sugerează că între 5 și 10% dintre pacienții cu Covid-19 suferă de leziuni neurologice, cu apariția encefalitei inflamatorii cerebrale, convulsii, pierderea cunoștinței sau pierderea gustului sau de miros. Până la o treime dintre pacienți suferă, de asemenea, de conjunctivită.
În cele din urmă există dovezi care arată că noul coronavirus este capabil să infecteze mucoasa tractului digestiv inferior. ARN viral a fost astfel găsit la mai mult de 50% din probele de scaun ale pacienților testați. Între 20% și 50% dintre cei infectați se spune că suferă de diaree, simptome care sunt uneori trecute cu vederea de către profesioniștii din domeniul sănătății atunci când caută un Covid-19. În sfârșit, la unii pacienți a fost observată și afectarea ficatului, deși experții nu au reușit să spună încă dacă virusul, medicamentele antivirale sau suprainflamarea sistemului imunitar este adevăratul vinovat.
Poarta de intrare a virusului
Cum se explică varietatea efectelor cauzate de virusul SARS-CoV-2? Pentru mulți oameni de știință una dintre cheile acestui fenomen este o enzimă numită ACE2 sau enzima de conversie a angiotensinei II. Într-adevăr, pe acest receptor celular SARS-CoV-2 se leagă, folosind spiculele situate pe suprafața sa, pentru a intra în celule.
El poate apoi să se multiplice și să invadeze celule noi. Potrivit unui studiu realizat de oameni de știință francezi, englezi și olandezi, noul coronavirus ar găsi un teren deosebit de favorabil, de îndată ce intră în corp, în membrana mucoasă a nasului, ale cărui celule epiteliale sunt deosebit de bogate în ACE2.
Implicați în controlul tensiunii arteriale, receptorii ACE2 sunt, de asemenea, prezenți pe fața externă a membranelor celulare ale plămânilor, arterelor, inimii, rinichilor și, de asemenea, a sistemului digestiv unde se află în special aceste enzime, dar și în cortexul neuronal și trunchiul cerebral, ceea ce ar putea explica diversitatea simptomelor întâlnite.
Inflamație sistemică
Această ipoteză este susținută în cercetările publicate pe 20 aprilie în The Lancet de cercetători de la Universitatea din Zurich.
Examinând probele de țesut de la pacienții decedați ei au descoperit că inflamația afectează endoteliul – mucoasa interioară a vaselor de sânge – ale diferitelor organe. Pătrunderea SARS-CoV-2 în endoteliu s-ar face cel mai probabil prin intermediul receptorilor ACE2 care se găsesc aici în număr mare.
„Mult mai mult decât o pneumonie, Covid-19 este o inflamație sistemică a vaselor de sânge. Aceasta provoacă micro-tulburări grave în circulația sângelui care pot deteriora inima sau provoca embolii pulmonare sau chiar bloca vasele de sânge din creier sau din sistemul gastro-intestinal „, se arată într-un comunicat.
Această descoperire ar putea explica disparitățile dintre indivizii care se confruntă cu noul coronavirus. „În timp ce endoteliul tinerilor se apără bine acesta nu este cazul grupurilor de risc care suferă de hipertensiune, diabet sau boli cardiovasculare, a căror caracteristică comună este funcția endotelială redusă”, scriu experții din Zurich. Aceasta ne face să ne gândim la noi căi terapeutice care ar combina atât lupta împotriva înmulțirii virusului cât și protecția sistemului vascular al pacienților.
Sursa: Le Temps