Moderna dezvoltă două seruri împotriva noii tulpini Omicron
Laboratorul american va testa două vaccinuri candidate care ar putea fi eficiente împotriva Omicron și, astfel, va dezvolta un rapel specific pentru această variantă considerată „îngrijorătoare” de către OMS.
Compania farmaceutică americană Moderna își anunță intenția de a „dezvolta rapid un vaccin specific variantei Omicron” a SARS-CoV-2, detectată în Africa de Sud și considerată „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială pentru Sănătate (OMS).
Anunțul face parte dintr-o strategie de dezvoltare a unor doze de rapel specifice variantelor de îngrijorare, potrivit Moderna. „În 2020-2021, programul a inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta și Beta”, susține laboratorul, menționând că „și-a demonstrat în mod repetat capacitatea de a produce noi candidați pentru studiile clinice în 60-90 de zile”.
„Singura strategie disponibilă”
„De la început am spus că, pentru a lupta împotriva pandemiei, este imperativ să fim proactivi în fața evoluției virusului”, spune șeful Moderna, Stéphane Bancel, într-un comunicat. „Mutațiile variantei Omicron reprezintă un motiv de îngrijorare și, de câteva zile, ne mișcăm cât mai repede posibil pentru a executa strategia de a lupta cu această variantă”, adaugă el.
Potrivit laboratorului, „varianta Omicron, recent descoperită, include mutații deja observate în varianta Delta, care cresc transmisibilitatea și mutații observate în variantele Beta și Delta care favorizează scăderea sistemului imunitar”, spune laboratorul. Prin urmare, „dezvoltarea unei doze de rapel reprezintă singura strategie disponibilă în prezent pentru a stimula imunitatea în scădere”.
Pfizer, capabil să livreze doze adecvate în 100 de zile
Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a declarat că studiază nouă variantă și se așteaptă ca, în „cel mult două săptămâni”, să aibă primele rezultate ale studiilor care vor stabili dacă tulpina este capabilă să evite protecția oferită de vaccinul actual. Potrivit Pfizer/BioNTech, un nou vaccin poate fi dezvoltat în mai puțin de șase săptămâni, iar primele doze pot fi „livrate în 100 de zile”.
Astrazeneca poate avea „rapid” un vaccin
Omul de știință britanic care a condus cercetările asupra vaccinului Oxford/AstraZeneca împotriva SARS-CoV-2 a declarat sâmbătă că un nou ser ar putea fi dezvoltat „foarte repede” împotriva variantei Omicron. Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, a declarat că este „extrem de puțin probabil” ca noua variantă să se răspândească puternic în populația vaccinată, „cum am văzut anul trecut”, cu varianta Delta.
Dar, dacă s-ar întâmpla, „ar fi posibil să acționăm foarte repede”, spune el pentru BBC, pentru că „procesul de dezvoltare a unui nou vaccin este din ce în ce mai facil”.
Sursa: Le Parisien
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook