Programe întrerupte, prezentatoare emoționată și „God Save The Queen” pe fundal: vestea morții prințului Philip a zguduit emisiunile radio și TV din Marea Britanie. Atât de mult încât postul BBC este acuzat că face prea mult.
Vineri, BBC News își întrerupe programul. Prezentatoarea Martine Croxall, îmbrăcată într-o jachetă neagră, cu aspect grav, cu vocea stinsă, anunță moartea Alteței Sale Regale Prințul Philip, în vârstă de 99 de ani. Apoi răsună imnul național, „God save the Queen”, în timp ce este afișată o fotografie a ducelui de Edinburgh.
Grupul britanic și-a întrerupt toate programele, canalele sale BBC One și BBC Two, precum și posturile de radio BBC 4 și 5, difuzând emisiuni speciale care alternează informații și retrospective emoționante. Canalul BBC Four afișează pur și simplu un mesaj care explică faptul că a suspendat difuzarea. Finala Masterchef a fost, de asemenea, anulată, spre disperarea fanilor. Toți jurnaliștii canalului sunt îmbrăcați în negru.
Aceste omagii urmează o procedură stabilită cu mult timp în urmă, într-un moment în care numărul de canale era mult mai mic decât în prezent. Unora li se pare fie depășită, fie desprinsă de realitatea unei epoci în care spectatorii sunt obișnuiți să aibă de ales. Unii spectatori au protestat, iar BBC a creat chiar și un formular special pe site-ul său pentru a înregistra aceste plângeri.
Și un fost prezentator al canalului a remarcat
„Primim plângeri cu privire la acoperirea excesivă a evenimentului. Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail pentru a înregistra o reclamație – veți primi răspunsul BBC imediat ce va fi disponibil”, a declarat radiodifuzorul public. Simon McCoy, fost prezentator al BBC, a pus la îndoială relevanța difuzării aceluiași program pe diferite canale. „BBC1 și BBC2 difuzează același lucru. Probabil și canalul de știri. De ce? Știu că este un eveniment uriaș. Dar cu siguranță publicul merită să aibă șansa să aleagă, a scris el pe Twitter.
„Dacă ar fi făcut contrariul, alți oameni i-ar fi criticat”, a declarat Jean Seaton, profesor de istorie a mass-media la Universitatea din Westminster, intervievat de AFP. „BBC ne-a făcut să ne gândim la ceva care este un moment cu adevărat important în viața națiunii”. Între timp, canalul public Channel 4 a fost criticat pentru că și-a urmat în mare măsură programul, cu excepția câtorva documentare despre ducele de Edinburgh.
Vremuri complicate pentru BBC
Jean Seaton subliniază „legătura specială dintre BBC și instituțiile britanice”. „BBC este o instituție națională britanică, împărtășește anumite caracteristici cu monarhia într-un fel, are o datorie față de publicul britanic, ceea ce nu înseamnă că trebuie să ofere mereu tuturor tot ceea ce vor, dar are datoria de a reprezenta și de a servi publicul britanic”, notează dna. Seaton. BBC traversează o perioadă critică chiar acum, urmărind să economisească sute de milioane de lire sterline în timp ce se modernizează.
BBC se confruntă, de asemenea, cu provocarea de a se adapta noilor obiceiuri de consum și a succesului platformelor plătite, precum Netflix.
Sursa: The Guardian