Ministrul britanic al Sănătății: Ne așteptăm la 100.000 de cazuri pe zi, la iarnă, dar nu impunem restricții severe pentru moment

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, spune că guvernul nu va implementa așa-numitul plan B al strategiei Covid de toamnă-iarnă, sfidând avertismentele liderilor din domeniul sănătății, care consideră că țara riscă „să intre într-o criză, la iarnă”. „Ne-am uitat cu atenție la date și am decis că nu vom implementa planul B de măsuri de urgență în acest moment”, a spus Javid, vorbind la prima conferință de presă dedicată epidemiei Covid în decurs de o lună.

„Vom rămâne vigilenți, ne vom pregăti pentru toate eventualitățile, consolidând în același timp apărarea vitală care ne poate ajuta să luptăm împotriva acestui virus”.

„Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că presiunea asupra sistemului medical nu va deveni nesustenabilă și că nu vom permite NHS (Sistemul Național de Sănătate) să fie copleșit”.

Javid a spus că iarna reprezintă „cea mai mare amenințare” pentru revenirea Covid, menționând faptul că numărul de cazuri ar putea ajunge până la 100.000 pe zi.

Confederația Națională a Serviciilor de Sănătate, care reprezintă organizațiile din sectorul de îngrijire a sănătății din Marea Britanie, avertizase anterior că unele restricții Covid trebuie reintroduse „fără întârziere”, astfel încât spitalele să nu fie copleșite în iarnă.

Marea Britanie a înregistrat miercuri 49.139 de noi cazuri Covid, conform ultimelor date guvernamentale, și 179 de decese în termen de 28 de zile de la un test pozitiv.

Media pe șapte zile a noilor cazuri Covid din Marea Britanie a crescut de la aproximativ 34.000, cât se înregistra la începutul lunii octombrie. Între timp, numărul persoanelor spitalizate cu Covid a crescut cu 11% într-o săptămână.

Cazuri în creștere în toată Europa

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au remarcat miercuri creșterea numărului de cazuri în toată Europa, inclusiv în Marea Britanie, acuzând cel puțin parțial relaxarea restricțiilor Covid.

„Pe măsură ce economiile se deschid, observăm că cifrele epidemice cresc, iar în multe țări vedem deja că sistemul de sănătate începe să fie supus presiunii, observăm scăderea numărului de paturi disponibile la ATI”, spune Mike Ryan, conducătorul departamentului de situații de urgență al OMS.

Luna trecută, guvernul britanic a prezentat planul de toamnă-iarnă pentru abordarea crizei Covid, stabilind o serie de măsuri menite să prevină necesitatea mai multor blocaje: creșterea ratei de vaccinare, testarea, monitorizarea și izolarea, sprijinirea NHS.

În cazul în care NHS va fi supus unei presiuni nesustenabile, măsuri de urgență ar putea fi aplicate pe tot teritoriul – măști obligatorii în anumite locuri, pașapoarte de vaccinare pentru evenimente și încurajarea muncii la distanță.

Sursa: CNBC

Exit mobile version