Populația Israelului va fi scindată începând cu săptămâna viitoare. Liderii statului au creat o nouă pătură socială privilegiată: cea a vaccinaților. Până acum, aproape 50% dintre israelieni au ales să fie imunizați prin vaccinare. „Pașaportul verde” este destinat celor care au fost deja infectați și celor vaccinați, care au dreptul să-l solicite la o săptămână de la rapel.
Începând de duminică, cei care dețin un astfel de document pot merge la săli de sport, piscine, concerte, hoteluri sau sinagogi. Accesul la restaurante și baruri va fi permis de la începutul lunii martie.
Restul cetățenilor, inclusiv tinerii sub 16 ani, care nu sunt eligibili pentru vaccinare deocamdată, nu vor avea permisiunea de a lua parte la activitățile enumerate mai sus. Unele spații vor putea fi vizitate pe baza unui test Covid negativ.
Pașaportul pare a fi destul de complex. Codul QR care apare în partea dreaptă pare destul de sigur, dar conține doar informațiile care sunt deja prezentate în cifre și numere, ceea ce îl face destul de ușor de falsificat, spune expertul în securitate cibernetică Ran Bar-Zik. Oricine deține ceva cunoștințe informatice, un program de grafică și o imprimantă poate să contrafacă documentul.
Times of Israel raportează că aproximativ 100.000 de israelieni sunt implicați în vânzarea sau cumpărarea de pașapoarte verzi falsificate. Prețul unuia este de aproximativ 200 de euro.
„Așa va arăta prima etapă a revenirii la normal”, a spus ministrul Sănătății, Yuli Edelstein.
Nu există încă un plan concret de implementare a regulilor privind pașaportul. În timpul celor trei lockdown-uri succesive, au fost raportate nenumărate încălcări ale restricțiilor. Ministrul Sănătății se teme că documentul ar putea fi falsificat și avertizează că vor fi aplicate amenzi în valoare de până la 1.000 de euro celor care folosesc un pașaport contrafăcut.