Numai în capitală, peste 73.000 de persoane au primit o primă doză de vaccin de vineri până duminică, scrie presa din China, adăugând că lucrătorii municipali și șoferii de autobuz au fost printre primii injectați.
Autoritățile medicale au anunțat joi că au autorizat„condiționat” un prim vaccin fabricat în China, al cărui producător, Sinopharm, susține că are o rată de eficacitate de 79%.
Într-un parc din estul Beijingului, cei care urmează să facă vaccinul trebuie să completeze un formular electronic, folosind telefoanele mobile. Apoi urcă într-un autobuz care îi transportă la un centru de vaccinare temporar înființat în interiorul parcului. Unii poartă câte două măști chirurgicale pe față.
Un angajat al unui restaurant spune că angajatorul i-a făcut programarea și că vrea să fie vaccinat „pentru a fi liniștit”.
„Cred că efectele secundare, dacă există, vor fi suportabile”, a adăugat bărbatul de treizeci de ani, potrivit AFP.
Fără să aștepte aprobarea oficială din partea autorităților medicale, China a început deja să vaccineze milioane de oameni, încă din vara anului trecut, inclusiv personal medical, studenți care pleacă în străinătate sau diplomați.
Nu mai puțin de 4,5 milioane de doze au fost deja administrate, au spus autoritățile săptămâna trecută.
China intenționează să accelereze vaccinarea pe măsură ce se apropie Anul Nou Chinezesc, care se sărbătorește pe 12 februarie anul acesta.
Cele mai numeroase deplasări umane din lume au loc în respectiva perioadă, când milioane de muncitori chinezi părăsesc marile orașe pentru a se întoarce la familiile lor.
Căile ferate se așteaptă să efectueze 407 milioane de călătorii în perioada vacanțelor de Anul Nou, de pe 28 ianuarie până pe 8 martie.
Epidemia este în mare măsură eradicată în China, care a raportat doar 33 de cazuri noi de contaminare în ultimele 24 de ore. Cea mai mare cifră din ultimele două luni, totuși.