de Iulia Maria Pârlea
Microplastic… Din păcate, un cuvânt pe care îl auzim din ce în ce mai des!
Acum, Accademia della Crusca, cea mai importantă instituție de cercetare a limbii italiene, dar și cea mai veche academie lingvistică din lume, l-a introdus în secțiunea de cuvinte noi, i-a dedicat o pagină întreagă.
Problema microplasticelor a ajuns în fiecare colț al planetei.
Omul a pornit dispersia deșeurilor în mediu și mai ales pe mare, iar acum microplasticul se întoarce ca un boomerang și sfârșește pe mesele noastre și chiar în apa pe care o bem.
Recunoscând importanța lui, Accademia della Crusca a inserat termenul atât la singular cât și la plural în secțiunea „Cuvinte noi”, care cuprinde termenii intrați în uz comun.
Uite definiția dată de Academie:
„Particule din materiale plastice cu dimensiuni cuprinse între 0,1 și 5000 micrometri produși ca atare sub formă de granule sau microsfere (microplastice primare) sau care rezultă din procesele de degradare a deșeurilor de plastic mai mari (microplastice secundare)”.
În perioada cuprinsă între 2017 și 2019, cuvântul microplastic s-a răspândit din ce în ce mai mult. De aici decizia Accademiei della Crusca de a-l insera printre noile cuvinte ale anului 2020.
Alte cuvinte noi : coronavirus, distanțare socială și picături.
Nici nu aveau cum să lipsească, fac parte din viată noastră de zi cu zi chiar de la începutul anului!
Coronavirus: Fiecare virus aparținând unui grup de virusuri ARN cu aspect de coroană, cauzând boli ale sistemului respirator la om și ale sistemului respirator și gastrointestinal la animale; 2. Prin definiție, coronavirusul numit SARS-CoV-2 (acronimul sindromului respirator sever acut – Coronavirus 2), responsabil pentru epidemia de pneumonie atipică care a lovit diferite zone ale lumii între sfârșitul anului 2019 și 2020 și la care OMS a dat denumirea oficială de COVID-19 (acronimul bolii engleze Coronavirus 19); 3. Prin extensie, boală respiratorie însăși cauzată de SARS-CoV-2.
Sper ca aceste cuvinte să-și piardă din putere cât mai curând și la anul, cuvintele să fie:
Sănătate: Stare bună a unui organism la care funcționarea tuturor organelor se face în mod normal și regulat.
Siguranță: Lipsă de primejdie; sentiment de liniște și încredere pe care îl dă cuiva faptul de a se ști la adăpost de orice pericol.
Iubire: Afecțiune puternică pentru cineva sau pentru ceva. Sentiment puternic de admirație pentru cineva sau pentru ceva.
Bucurie: Sentiment de mulțumire vie, de satisfacție sufletească.