Mesajul norvegienilor cu privire la decesele survenite în urma vaccinării a fost denaturat. „Poate fi o coincidență, nu există o legătură clară”
Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății nu au putut determina dacă vaccinul a fost responsabil pentru decesele raportate, deși nu pot exclude acest lucru. Anunțul a făcut înconjurul lumii, dar a fost denaturat. Agenția norvegiană pentru medicamente a anunțat pe 14 ianuarie, că 23 de persoane în vârstă au decedat, probabil în urma administrării vaccinului Covid-19. 13 dintre cazuri au fost anchetate. Autoritățile norvegiene nu au putut determina dacă vaccinul a fost responsabil pentru decesele care au avut loc după vaccinare.
Transmise pe scară largă în mass-media și larg distribuite pe rețelele de socializare, informațiile au fost transformate rapid în: „Există o legătură între efectele secundare ale vaccinului și moartea a 13 persoane din Norvegia”. Ce spun, de fapt, autoritățile norvegiene? Și când se poate afirma că un vaccin este responsabil pentru moartea unui pacient?
O posibilă legătură, dar „nu sigură”
În Norvegia, campania de vaccinare se adresează în primul rând persoanelor în vârstă și persoanelor care suferă de boli grave, rezidenți ai caselor de bătrâni. Cele 23 de decese raportate de registrul norvegian de reacții adverse aparțin, așadar, acestei categorii. Vaccinurile administrate sunt cele bazate pe ARN mesager, dezvoltat de laboratoarele Pfizer/BioNTech și Moderna. Însă autorizația vaccinului Moderna nu a fost emisă până pe 15 ianuarie, potrivit site-ul norvegian Faktisk, deci decesele examinate se referă doar la persoanele vaccinate cu Pfizer/BioNTech.
În urma anchetei, Agenția Norvegiană pentru Medicamente nu a reușit să stabilească o legătură clară între vaccin și decesele acestor pacienți. Este însă o posibilitate pe care nu o poate exclude. „Rapoartele sugerează că reacțiile adverse frecvente la vaccinurile ARN mesager, cum ar fi febra și greața, ar fi putut contribui la un rezultat fatal la unii pacienți fragili”, spune medicul-șef Sigurd Hortemo. „Nu există o legătură clară între aceste decese și vaccin”, confirmă în British Medical Journal (BMJ) directorul medical al Agenției Norvegiene pentru Medicamente, Steinar Madsen. „Poate fi o coincidență, dar nu suntem siguri”.
O investigație complexă
A atribui un deces unui vaccin nu este o sarcină ușoară, mai ales atunci când este implicată o persoană în vârstă sau bolnavă. Este o muncă amplă de investigație. „Este ca o crimă. Toți cei care au fost prezenți sunt considerați suspecti. Îi eliminam pe cei care au un alibi concret”, spune farmacologul Bernard Bégaud, care a prezidat timp de 14 ani comisia de studii clinice a Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor din Franta (ANSM) și care a lucrat la siguranța vaccinurilor.
„Ne uităm foarte atent la cronologie”, explică Annie-Pierre Jonville-Bera, responsabil pentru centrul regional de farmacovigilență. Cu cât decesul a avut loc mai aproape de momentul vaccinării, cu atât este mai ușor să identificăm implicațiile vaccinului. „Ne uităm mai atent la persoanele care mor în trei până la cinci zile de la vaccinare. Când trec mai mult de cinci zile, legătura cu vaccinul este mai dificil de stabilit”.
„Moartea a survenit în decurs de 3 până la 5 ore după vaccinare? Au existat semne clinice după injectare, care ar putea sugera o alergie?” întreabă Annie-Pierre Jonville-Bera. Ea amintește că o alergie gravă, în cazul unui pacient foarte bătrân și foarte fragil, poate provoca „complicații, care sunt mult mai rare la pacienții mai tineri”.
Un factor declanșator
Farmacologul Bernard Bégaud, de asemenea, emite ipoteza că acest vaccin „poate reprezenta un factor declanșator” la persoanele în vârstă, fragile, „fie prin durere, fie prin febră”. „În termen de două sau trei zile de la vaccinare, un pacient în vârstă poate dezvolta uneori un efect secundar ușor al vaccinului, febră la 38,5 sau 39, de exemplu, care ar fi tolerat foarte bine de un adult sănătos, dar care la un pacient foarte bătrân ar putea favoriza decompensarea”, consideră Annie-Pierre Jonville-Bera. Directorul medical al Agenției Norvegiene pentru Medicamente face aceeași analiză în British Medical Journal.
De altfel, vinovatul nu poate fi vaccinul în sine, ci „actul de vaccinare”, notează farmacologul. „La pacienții care au deja o boală coronariană sau o tulburare de ritm cardiac, stresul cauzat de injecție, teama de a suferi sau de a avea o reacție pot cauza decompensare”.
O „coincidență” probabilă
Farmacologii nu exclud ca decesele să fie simple „coincidențe”. „Din întâmplare, oamenii pot muri în zilele de după vaccinare, din cauza unei patologii grave, care nu are nicio legătură cu efectele vaccinului”, subliniază Annie-Pierre Jonville-Bera. La persoanele în vârstă, cu o sănătate fragilă, „probabilitatea ca moartea să fie cauzată de un alt factor este enormă”, notează specialistul, care enumeră „cauzele morții subite la vârstnici”, foarte numeroase: „embolie pulmonară, disecții ale aortei, anevrism rupt, hemoragie cerebrală, etc.”.
Agenția norvegiană pentru medicamente subliniază, de asemenea, că „în Norvegia, o medie de 400 de persoane mor în fiecare săptămână în casele de bătrâni și în instituțiile de îngrijire pe termen lung”. Prin urmare, agenția „se așteaptă ca decesele să apară într-un moment apropiat de momentul vaccinării”. „Nu suntem alarmați sau îngrijorați de acest lucru, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare, în care au fost implicați pacienți foarte fragili, cu boli foarte grave”, confirmă directorul medical al Agenției Norvegiene pentru Medicamente în BMJ.
Analiza statistică va decide
Numai analiza statistică va spune dacă vaccinul provoacă exces de mortalitate la vârstnici. Va fi necesar să se observe, „în majoritatea țărilor în care se folosesc serurile Pfizer sau Moderna, câte decese au avut loc la vârstnici și dacă acest număr constituie o alertă, având în vedere mortalitatea spontană așteptată”, indică el.
Sursa: France Info
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook