Foto: France3
Doctorul Patrick Bellier, pneumolog și alergolog a fost convocat vineri, 18 septembrie, în fața Consiliului departamental al Ordinului Medicilor din Franța. El a purtat o mască cu mesaj…
Un medic care refuză să poarte mască. Pacienții, șocați, au reclamat cazul în fața Ordinului Medicilor, care l-a convocat pe pneumolog vineri, 18 septembrie. Dr. Bellier a sosit, puțin stresat, în arondismentul 3 din Lyon, pentru a răspunde acestei convocări. Pneumologul a purtat o mască pentru a evita amenda de 135 de euro, dar aceasta avea un mesaj: „Inutilă, ineficientă, periculoasă, criminală, obligatorie…” putea fi citit pe masca purtată de doctorul Bellier. Câteva zeci de susținători îl așteptau la intrarea în clădire.
Vineri dimineață, în fața colegilor săi, pneumologul a trebuit să-și apere argumentele anti-mască. Nu se pune încă problema unei sancțiuni disciplinare pentru medic, ci deocamdată, este o audiere de conciliere. Consiliul Ordinului Medicilor va trebui să decidă dacă va iniția sau nu proceduri în fața camerelor de disciplină. Va avea loc un vot la următoarea ședință a Consiliului Ordinului medicilor, programată pentru începutul lunii octombrie. Doctorul Bellier a refuzat să comenteze subiectul.
Un medic anti-mască
Medicul Patrick Bellier, pneumolog și alergolog, refuză să poarte mască în timpul consultațiilor și le cere pacienților să procedeze la fel. Contactat de postul France 3 pe 8 septembrie, el și-a justificat poziția aducând în discuție motive profesionale. Masca este, potrivit lui, incompatibilă cu practica medicală. O barieră în calea diagnosticului și un potențial pericol.
„Dacă nu pot vedea fața pacienților, fac medicină după ureche! Aș putea la fel de bine să cumpăr un glob de cristal sau să consult prin telefon.”.
Medicul, care neagă că este extremist sau conspirationist, și-a exprimat convingerile științifice împotriva purtării obligatorii a unei măști. Masca reprezintă un răspuns contraproductiv la criza Covid-19, potrivit acestuia. Pneumologul din Lyon este în favoarea principiului imunității colective; o abordare testată în unele țări de la începutul crizei Covid, dar care nu este unanim acceptată în cadrul comunității științifice.
Sursa: France3