În Franta, în ultimele zile, mai mulți medici au cerut elevilor de gimnaziu și liceu, să poarte măștile și acasă, pentru a lupta împotriva riscului de contaminare intra-familială.
De la sosirea epidemiei Covid-19, relația cu masca a evoluat. Nerecomandată la început, apoi obligatorie, chiar și în aer liber în zonele în care virusul circulă puternic. Recent, este considerată necesară pentru copiii cu vârsta de 6 ani și peste, în școli. Va fi obligatoriu și acasă, în curând? Deși în sfera privată, caracterul obligatoriu al unei astfel de măsuri pare complicat, mai mulți medici au solicitat, în ultimele zile, să se poarte masca acasă. În special elevii de gimnaziu și liceu, care continuă să meargă la cursuri. „Este un adevărat obiectiv social să ne lăsăm copiii la școală. Pe de altă parte, și atunci când se întorc acasă trebuie să păstreze masca”, a declarat duminică trecută medicul și fostul ministru al Sănătății, William Dab.
Un studiu american despre celula familială
Dar mesele de familie? „Nu suntem obligați să mâncăm împreună. Este o schimbare (…) dar dacă nu controlăm acest lucru, nu vom reuși să respectăm obligația educațională” și încetinirea epidemiei, mai spune medicul, nu fără a genera o serie de reacții. În aceeași seară, premierul Jean Castex a îndemnat populația să „respecte gesturile de protecție, purtând mască, inclusiv acasă”.
Când ești tânăr și în contact cu oamenii, trebuie să porți masca și când ești acasă
„Când ești tânăr și în contact cu oamenii, trebuie să porți masca și când ești acasă. Când ai un loc de muncă în care ai multe relații umane, porți masca acasă”, a adăugat șeful serviciului de reanimare de la Spitalul Universitar din Rennes, Yves Le Tulzo. „Majoritatea cazurilor pe care le avem în prezent în unitatea noastră de terapie intensivă au fost contaminări în mediul familial”, a asigurat el marți. Acest medic, care „din luna mai nu și-a sărutat nici copiii, nici nepoatele”, se referă în special la un studiu al Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) publicat la sfârșitul lunii octombrie .
În aprilie și septembrie, CDC a analizat cercul familial de 101 „pacienți primari” infectați cu Covid-19, sau 191 de persoane, și au urmărit evoluția lor. Rezultat: 102 dintre aceste 191 de persoane, sau 53%, au fost infectate. Aproximativ 75% dintre infectări au fost identificate în termen de cinci zile de la debutul bolii pacientului inițial și transmiterea a avut loc indiferent dacă pacientul era adult sau copil.
Aceeași susceptibilitate și contagiozitate la virus, de la vârsta de 12 ani
„Există contaminare în interiorul unității familiale, iar oamenii nu știu acest lucru”, a reacționat joi, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului Tenon (Paris), Gilles Pialoux. „Eu am început să port masca în familie… este complicat, restrictiv, trebuie să ne organizăm… Dar suntem într-o situație în care trebuie să inovăm”, a explicat el. „Cred că trebuie să creștem nivelul de protecție (…). Nu este doar masca, există aerisirea, spălarea mâinilor, soluții hidroalcoolice, distanțare fizică, mai puțini oameni… Este o prevenire combinată. ” Cine ar trebui să poarte masca acasă? Elevii de gimnaziu și liceu, cei care iau mijloacele de transport în comun sau care nu pot munci de acasă.
În spațiile închise, riscul contaminării intra-familiale este real
În avizul său din 26 octombrie, Consiliul științific, care este responsabil pentru sprijinirea guvernului în gestionarea epidemiei, a făcut, de asemenea, distincția între copii și adolescenți:
Pe de o parte, „adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani par să aibă aceeași susceptibilitate la virus și aceeași contagiozitate față de cei din jur ca adulții. (…) Măsurile de prevenție sunt respectate de către elevi la școală, dar riscul de contaminare extrascolară este mare”.
Pe de altă parte, „copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani par mai puțin sensibili și mai puțin contagioși. (…) Se pare că nu afectează în mod semnificativ profesorii, dar poate favoriza transmiterea intra-familială secundară”.
Conform raportului epidemiologic al autorităților din Franța, din 26 octombrie, numărul de focare în „medii familiale extinse” a fost de 215 din 6.250, sau 3,44% , inclusiv 9 în curs de anchetă (0,37%).
„În Coreea de Sud, este recomandată purtarea unei măști cu familia, acasă”, a menționat recent Vittoria Colizza, director de cercetare la Institutul de Epidemiologie și Sănătate Publică.
Sursa: Le Juournal du Dimanche