Reduceri salariale, trimiteri către comisia de disciplină, radieri. Pentru a combate tendința „anti-vaccin” și „scepticism pandemic” în rândul unor medici, Colegiul Medicilor din Italia și guvernul adoptă măsuri punitive serioase.
În decembrie anul trecut, Federația Italiană a Comenzilor Medicale [FNOMCEO] a urmărit în jur de 100 de medici „no-vax”, denumire dată în Italia celor anti-vaccin. Nu este o cifră prea mare, având în vedere numărul de persoane înregistrate în 2020 la Ordinul Medicilor, adică 403.454 de practicanți. Dar suficient pentru a împinge guvernul și asociațiile de profesioniști din domeniul sănătății să ia decizii importante pentru a reduce acest fenomen care ar putea influența populația. Deoarece, potrivit unui studiu realizat la începutul lunii decembrie de Institutul Superior de Sănătate [ISS], unul din trei italieni ar refuza a priori să fie vaccinat.
Problema nu este vaccinarea în general, ci vaccinul împotriva COVID-19. Argumentul este întotdeauna același: acest vaccin nu a fost testat pe un număr suficient de mare de voluntari pentru a putea detecta posibilele efecte secundare. O altă critică: durata studiilor clinice, prea scurtă, nu ne permite să oferim o estimare reală a reacțiilor pacientului. „Vaccinul împotriva coronavirusului a fost dezvoltat și testat într-un timp prea scurt, ceea ce ridică întrebări importante despre eficacitate și imunitate”, spune dr. Mario Amici, de exemplu. El tocmai a fost trimis de Ordinul medicilor către o comisie de disciplină.
Lupta împotriva revoltei no-vax
Pentru a îndepărta revolta halatelor albe, care contestă validitatea vaccinului împotriva coronavirusului, asociațiile profesionale se mobilizează la nivel regional. În Capitală, Ordinului Medicilor a convocat 13 medici. Trei sunt acuzați că au contestat veridicitatea pandemiei pe rețelele sociale. Ceilalți pentru că au pus la îndoială necesitatea și validitatea vaccinului. Sancțiunile suportate de acești medici variază de la simplă mustrare până la interzicerea exercitării profesiei timp de una sau două luni. În cele mai grave cazuri, radierea este luată în considerare.
La Torino, s-a decis reducerea salariului doctorului Giuseppe Delicati cu 20%, pentru o perioadă de cinci luni. Într-un mesaj postat în octombrie 2020 pe YouTube, medicul de familie din municipiul Borgaro, Torino, a denunțat o falsă pandemie și a pus la îndoială validitatea vaccinului antigripal, scrie publicația Marianne.
Paradoxal, un înalt oficial al Agenției Italiane pentru Medicamente (AIFA) toarnă gaz pe focul pornit de medicii sceptici la vaccin. „Rezultatele studiilor clinice pentru vaccinul Astrazeneca sunt parțial inconsistente. Inainte de a autoriza comercializarea, trebuie să vedem clar și să evaluăm riscurile și beneficiile”, afirmă Nicola Magrini, director general al AIFA, într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica. Aprobat la începutul acestei săptămâni de Agenția Britanică pentru Medicamente [MHRA], vaccinul Astrazeneca așteaptă acum undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente, EMA.