Infectarea cu ciuperci microscopice poate agrava detresa respiratorie a pacienților cu o formă severă de Covid-19, ajungând până la dublarea ratei mortalității, potrivit unui studiu efectuat pe 576 de pacienți aflați la terapie intensivă. Studiul, numit MYCOVID și publicat în revista științifică The Lancet Respiratory Medicine, a constatat, de asemenea, un număr mare de episoade de infecții fungice invazive dovedite sau probabile (22,4%), cum ar fi aspergiloza invazivă.
„Aspergiloza invazivă este o boală comună printre pacienții imunocompromiși. În ultimii ani, a fost observată la persoane care au avut gripă severă cu sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS)”, explică pentru AFP profesorul Jean-Pierre Gangneux, șeful laboratorului de parazitologie și micologie al Spitalului Universitar din Rennes, Franța, și coordonator al studiului.
Început în aprilie 2020, MYCOVID urma să urmărească inițial 250 de pacienți de la spitalizare pâna la externarea din secția de terapie intensivă. Studiul a depășit în cele din urmă 500 de pacienți din 18 spitale din Franța. „Cel mai mare grup monitorizat la nivel mondial” în domeniu, potrivit profesorului Gangneux.
Ciuperci peste tot în aer
Pentru pacienții cu o formă severă de Covid care suferă și de aspergiloză invazivă, studiul arată o dublare a mortalității (61,8% față de 32,1%). „Această co-infectare cu o ciupercă este un eveniment major care agravează consecințele unei forme severe de Covid”, subliniază cercetătorul. Aspergiloza pulmonară invazivă dovedită sau probabilă (14,9%) și candidemia (6,2%) par a fi cele mai frecvente două infectări. „Aspergillus este omniprezent: respirăm trei sau patru spori pe metru cub de aer. Într-o situație normală, le eliminăm”, spune cercetătorul.
În contextul pacienților Covid cu detresă respiratorie acută, cercetătorii au identificat trei factori de risc pentru apariția infectării: vârsta (peste 62 de ani), două medicamente anti-Covid (dexametazonă asociată cu anti-IL6R) și ventilația mecanică pentru mai mult de 15 zile.
„Există factori agravanți legați de tratamentul anti-Covid”, explică cercetătorul. „Printre ele se numără și medicamente eficiente care pot trata boala de bază. Dar ele favorizează uneori apariția infecțiilor cu ciuperci”, explică profesorul Gangneux. Vor fi necesare mai multe studii pentru a determina dacă este nevoie de tratament antifungic sau profilaxie precoce, spun cercetătorii.
Sursa: Le Figaro