Moartea unui medic american de 36 de ani a stârnit o serie de controverse legate de vaccinul Covid-19. Barton Williams, chirurg ortoped, a murit pe 8 februarie într-un spital din Memphis, la trei zile după ce a fost internat. Anterior, contractase, fără să știe, coronavirusul și primise două doze ale vaccinului Pfizer cu cel puțin trei săptămâni înainte de a fi internat în spital.
Autoritățile locale și naționale de sănătate cooperează cu spitalul pentru a stabili cauza decesului. Este foarte probabil ca decesul chirurgului să se datoreze sindromului inflamator multisistem la adulți, care creează o reacție inflamatorie acută, explică medicul Stephen Threlkeld, specialist în boli infecțioase, care l-a îngrijit pe Barton Williams la spital. Un articol al Swiss Medical Review din noiembrie a comparat acest sindrom „cu un răspuns imun extrem în sindromul postinfecțios”.
Reacție poate apărea la pacienții Covid-19. Barton Williams nu știa că fusese infectat, iar testul PCR efectuat la spital a fost negativ. Însă el avea anticorpi care provin dintr-o infectare anterioară, nu din vaccinare. Prezenta „anticorpii împotriva proteinei de bază a virusului”, a declarat dr. Threlkeld. „Doar proteina Spike este conținută în vaccin”.
Medicul exclude o legătură între vaccin și reacția inflamatorie. „Aproximativ 50 de milioane de oameni au primit vaccinul doar în Statele Unite și nimeni altcineva, niciun alt adult, nu a dezvoltat sindromul după vaccinare. Barton Williams este primul”, susține Stephen Threlkeld. Deși subliniază dificultatea de a trage o concluzie generală din acest caz, „nu există o legătură clară cu vaccinul”, adaugă el.
În octombrie, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), organismul federal american responsabil de sănătatea publică, a raportat 27 de adulți care au dezvoltat acest sindrom. Niciunul nu a făcut vaccinul, care nu era încă disponibil publicului larg. Autorii articolului au specificat că intervalul dintre infectare și debutul sindromului nu era încă cunoscut.
Stephen Threlkled încurajează cetățenii să primească serul anti-Covid: „Vaccinul este 95% eficient în prevenirea infectărilor simptomatice la bărbați”. „Știm că vaccinul este eficient în prevenirea infectării și cred că ceea ce trebuie să deducem din această tragedie este să ne vaccinăm cât mai curând posibil. Boala în sine este legată de această complicație gravă”.