Masca: atunci când privirea devine singura oglindă a emoțiilor noastre
De la începutul epidemiei Covid-19, masca a devenit un accesoriu esențial. Dar, deoarece ascunde o parte a feței, acum trebuie să învățăm să citim ochii pentru a comunica. Nu este așa de ușor.
De ce trebuie să ne uităm în ochi celuilalt? Aceasta este întrebarea pe care un copil i-a pus-o săptămâna trecută neuropsihologului Sylvie Chokron. Pentru că, a adăugat el, tatăl său nu se uită la el. „Aceasta este o consecință a înmulțirii ecranelor”, notează directorul de cercetare al CNRS.
Purtarea unei măști poate restabili contactul vizual. Cu condiția să învățăm să o facem. Informațiile principale nu provin din ochii noștri, contrar credinței populare. „În perioadele normale procesăm mai mult emoțiile transmise de trăsăturile feței. Prin mimică, îl putem înțelege pe cel pe care îl avem în față.”.
Masca este un obstacol în calea percepției. Întâlnind fețe cunoscute care purtau masti, Sylvie Chokron și-a dat seama că masca a estompat informațiile despre vârstă mai presus de toate, „pentru că nu mai putem distinge ridurile, iar ochii nu sunt partea feței care îmbătrânește cel mai mult “. În spatele unei măști, poți întineri cu câțiva ani. Ceea ce, glumeste ea, nu va bucura chirurgii esteticieni.
Privirea va fi sursa multor erori de interpretare
„Interpretăm expresiile faciale folosind triunghiul format din ochi și partea inferioară a feței”, spune Christian Marendaz, profesor emerit de psihologie cognitivă la universitatea din Grenoble. Privat de aceste referințe spațiale, cum să recunoastem o expresie a celuilalt? ” Masca ne va obliga să zăbovim mai mult pe partea superioară, pe frunte, relaxată sau încruntată. „O încruntare poate da un indiciu, dar interpretarea va fi mai puțin relevantă”. Exemplu: ochii închiși și sprâncenele ușor încruntate sunt semne de tristețe, dar și de furie. „Pentru alte emoții mai fine, cum ar fi surpriza sau dezgustul, trebuie să vedem întreaga față. Dacă luam în calcul doar privirea, vor fi multe erori de interpretare.”
„Expresia excesivă a emoțiilor”
Dilatarea pupilei este un indicator prețios al atenției sau al plăcerii dar pentru a o observa este totuși necesar să-l privim pe celalalt de aproape, ceea ce distanțarea socială ne interzice. În timp ce observă cu atenție interpretul pentru surdo-muți al unui program de televiziune, Christian Marendaz spune că acum „vom exprima cu toții emoțiile prin alte canale senzoriale, gesturi și voce.“.
Unii se vor studia atent unii pe alții, alții se vor simți inhibați
Pentru Sylvie Chokron, care conduce și unitatea de dezvoltare al Fundației de Oftalmologie Rothschild din Paris, „creierul nostru poate încerca să lege informațiile conținute în intonație cu cele ale intensității privirii și forma sprâncenelor, dar și cu postura capului și înclinarea gâtului.”. Ca actorii care caută să amplifice anumite emoții. Cu siguranță, purtarea măștii „va avea efect, dar nu știm încă de ce tip”. „Unii se vor studia unii pe alții, alții se vor simți inhibați pentru că masca îi poate speria pe oameni, în special pe copii”, se teme neuropsihologul. Cu excepția cazului în care se va generaliza utilizarea unor măști transparente, deosebit de utile pentru surdo-muți.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook