„Rușinos”, „șocant”, „îngrijorător”: violențele de miercuri seară de la Washington, cu manifestanți pro-Trump care au pătruns în clădirea Capitoliului, au fost condamnate de majoritatea liderilor mondiali, care au denunțat un „atac asupra democrației ”și au cerut respect pentru rezultatul alegerilor prezidențiale. Iată principalele reacții.
Foștii președinți americani critică atitudinea lui Trump
Foștii președinți americani, de la Jimmy Carter la Barack Obama, au condamnat ferm evenimentele, calificate drept o „rușine”, o „tragedie” și au denunțat atitudinea lui Donald Trump, acuzat că „a aprins „fitilul insurecțional”.
„Istoria își va aminti de violențele de la Capitoliu, încurajate de un președinte care a mințit neîncetat legat de rezultatul alegerilor, ca moment de dezonoare și rușine pentru țara noastră”, a spus Barack Obama. „Dar nu am privi adevărul în față dacă am considera acest eveniment ca o surpriză totală”, a adăugat el, denunțând „crescendoul violent” din ultimele luni, alimentat de refuzul republicanilor de a „spune adevărul” .
Fostul președinte Bill Clinton a denunțat, de asemenea, un „atac fără precedent” asupra instituțiilor americane, „alimentat de mai bine de patru ani de o politică otrăvitoare”. „Fitilul a fost aprins de Donald Trump”, a acuzat fostul șef de stat.
„Este o tragedie națională și nu ne reprezintă ca națiune”, a declarat fostul președinte democrat Jimmy Carter, care a cerut „un rezultat pașnic”.
Pentru republicanul George W. Bush, asaltul susținătorilor pro-Trump și întreruperea sesiunii de certificare a victoriei prezidențiale a lui Joe Biden timp de câteva ore a fost demnă de o „republică bananieră”. „Sunt îngrozit de comportamentul iresponsabil al anumitor lideri politici și de lipsa de respect manifestată astăzi față de instituțiile noastre, tradițiile și forțele noastre de poliție”, a subliniat al 43-lea președinte al Statelor Unite.
Condamnări unanime ale Europei, ONU și NATO
„Nu vom ceda violenței unora care vor să pună la îndoială” democrația, a spus președintele francez Emmanuel Macron. „Când, într-una dintre cele mai vechi democrații din lume, susținătorii unui președinte contestă, prin forța armelor, rezultatele legitime ale alegerilor, atunci idee universală – « un om – un vot » – este învinsă”, spune el.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „întristat”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Stephane Dujarric. „În astfel de circumstanțe, este important ca politicienii să-i facă pe susținătorii lor să înțeleagă necesitatea de a evita violența și de a respecta procesele democratice și statul de drept”, a spus purtătorul de cuvânt într-un comunicat. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat „scene șocante” și a cerut respect pentru rezultatul alegerilor prezidențiale câștigate de Joe Biden.
Premierul britanic Boris Johnson a caracterizat scenele drept „rușinoase” și a cerut o tranziție „pașnică și ordonată” a puterii către democratul Joe Biden.
„Nimic nu poate justifica aceste încercări violente de a face să eșueze tranziția legală și conformă a puterii”, atrage atenția și ministrul britanic al Afacerilor Externe, Dominic Raab.
Din partea UE, șeful diplomației europene, Josep Borrell, vede evenimentele drept un „atac fără precedent asupra democrației americane” și a cerut respect pentru rezultatul alegerilor prezidențiale.
„Cred în forța instituțiilor americane și a democrației. O tranziție pașnică este în centrul acesteia”, a scris pe Twitter președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Joe Biden a câștigat alegerile. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu el ca următor președinte al Statelor Unite. A urmări scenele de la Washington este un șoc”.
Pentru ministrul german de Externe, Heiko Maas, „Trump și susținătorii săi ar trebui să accepte în cele din urmă decizia alegătorilor americani și să nu mai încalce democrația”. „Cuvintele inflamatorii se transformă în acțiuni violente”, a adăugat el.
„Violența este incompatibilă cu exercitarea drepturilor și libertăților democratice. Am încredere în puterea și robustețea instituțiilor Statelor Unite”, a scris pe Twitter premierul italian Giuseppe Conte.
China, Rusia și Iranul sunt ironice
În schimb, în China, utilizatorii de internet și unele canale mass-media au tratat cu ironie scenele de la Capitoliu, fără a ezita să facă o paralelă între Washington și demonstrațiile pro-democrație din Hong Kong.
Solicitată să comenteze evenimentele de la Washington, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat că scenele sunt „familiare” cu evenimentele din Hong Kong. Însă, de data asta, „reacția unor oameni din Statele Unite, inclusiv a unor canale mass-media, este complet diferită”, remarcă Hua. „La vremea respectivă, când au descris protestatarii violenți din Hong Kong, ce cuvinte au folosit? […] – „un spectacol frumos”, critică purtătorul de cuvânt.
Pe Twitter, deși blocat în China, tabloidul naționalist Global Times publică fotografii ale susținătorilor lui Donald Trump întrând în Capitoliu alăturate de cele ale protestatarilor din Hong Kong la Legco.
Cotidianul de limbă engleză notează că protestatarii din Hong Kong au fost descriși la acea vreme drept „eroi” de Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților din SUA. „Rămâne de văzut dacă va spune același lucru despre situația din Capitol”, se întreabă cotidianul. În editorialele sale, Global Times atacă democrația „în stil occidental” și apără „modelul” autoritar chinez ca fiind mai eficient. Pe platforma Weibo, Tineretul Comunist a descris evenimentele din capitala americană drept „un spectacol frumos”. Subiectul a fost larg comentat online și a avut peste 570 de milioane de vizualizări.
Aceleasi ironii din partea diplomației ruse: „Partea care pierde are motive mai mult decât suficiente pentru a acuza falșii câștigători. Este evident că democrația americană șchiopătează cu ambele picioare”, a spus președintele Comisiei pentru afaceri externe din Senatului Rusiei. „Petrecerea democrației s-a încheiat. Din păcate, a ajuns la fund și spun asta fără o urmă de satisfacție. America și-a pierdut drumul și, prin urmare, nu mai are niciun drept să dea tonul. Cu atât mai puțin să îl impună altora ”, a adăugat Konstantin Kosatchev pe Facebook.
În Iran, președintele Hassan Rouhani a considerat că democrația occidentală este „fragilă și vulnerabilă”, avertizând asupra creșterii „populismului” după tulburările de miercuri. „Ce am văzut noaptea trecută și astăzi în Statele Unite a arătat, în primul rând, cât de vulnerabilă și fragilă este democrația occidentală”, a spus el într-o intervenție televizată.