Majoritatea tărilor europene reiau vaccinarea cu AstraZeneca, Suedia și Norvegia mai așteaptă

Germania reia astăzi, 19 martie, vaccinările cu serul Oxford/AstraZeneca, după ce Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA) a decis că vaccinul „sigur și eficient”. „Obiectivul nostru, obiectivul comun al guvernului și al celor 16 landuri, este reluarea vaccinărilor cu AstraZeneca în cursul zilei de vineri”, a declarat ministrul Sănătății, Jens Spahn.

AstraZeneca, un vaccin sigur și eficient, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente

Nu a putut fi stabilită o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului AstraZeneca și evenimentele tromboembolice raportate în mai multe țări. Însă agenția spune că nu poate exclude total posibilitatea unei legături între cele două. Continuă investigațiile asupra potențialelor efecte adverse ale vaccinurilor anti-Covid.

Spania reia programul de vaccinare cu seruri AstraZeneca miercuri, a anunțat ministrul Sănătății. „Reluăm vaccinarea cu AstraZeneca săptămâna viitoare, și anume miercuri”, a spus Carolina Darias, explicând că autoritățile vor decide „ce grupe de vârstă vor primi acest vaccin”.

Italia repronește astăzi campania cu AstraZeneca, a anunțat premierul Mario Draghi. Alături de Germania, Franța și Spania, Italia a suspendat luni vaccinul AstraZeneca, ca măsură de precauție.

Norvegia și Suedia mențin suspendarea

Norvegia și Suedia au transmis că nu vor reporni campania de vaccinare cu serul suedezo-britanic, declarat „sigur și eficient” de EMA, dar pus la îndoială de o echipă medicală norvegiană.

Institutul Norvegian de Sănătate Publică a considerat că este „prematur să tragă o concluzie” și a indicat că va prezenta propria opinie, „la sfârșitul săptămânii viitoare”. „Vaccinarea cu AstraZeneca va rămâne în așteptare până când vom avea o imagine completă a situației”.

Suedia menține, de asemenea, măsura de suspendare a vaccinului.

„Vom analiza acum datele din studiul EMA și sperăm că săptămâna viitoare vom putea decide cum să folosim în mod sigur acest vaccin”, a spus epidemiologul Anders Tegnell.

Norvegia: Șase cazuri, inclusiv două decese

Potrivit presei norvegiene, cazurile apărute recent nu au fost luate în considerare de către EMA. Agenția a declarat că vaccinul laboratorului anglo-suedez nu este „asociat” cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, dar a spus că nu poate „exclude definitiv” rolul serului în tulburările de coagulare.

Norvegia, unde aproximativ 120.000 de persoane au primit o primă doză a vaccinului AstraZeneca, a înregistrat șase cazuri de efecte secundare grave, dintre care două au fost fatale.

Sursa: Sud Ouest

Exit mobile version