Majoritatea țărilor europene aplică măsuri de izolare totală sau parțială. Guvernele suplimentează restricțiile

Irlanda a optat pentru reizolare. Belgia ia în calcul acest lucru

În timp ce unele țări precum India și Israel ies dintr-o a doua izolare, Europa este lovită de un val puternic de contaminări cu coronavirus, continentul depășind joi 8 milioane de cazuri și 256.000 de decese. Restricțiile se înmulțesc: izolare totală în Irlanda, parțială în Cehia, stingeri la nivel local în Italia sau Franța.

Izolare totală

În Irlanda, în speranța că „sărbătoarea Crăciunul va fi organizată în mod corespunzător”, potrivit premierului Micheal Martin, cele mai dure măsuri din Europa au intrat în vigoare miercuri: întreaga populație este izolată timp de șase săptămâni și întreprinderile neesențiale sunt închise. Țara Galilor va urma exemplul vineri, de la ora 18:00, decretând izolare totală pentru două săptămâni.

Irlandezii sunt obligați să rămână în case, cu câteva excepții, cum ar fi activitățile sportive pe o rază de 3 mile față de domiciliu sau mersul la un loc de muncă considerat esențial. Barurile și restaurantele pot face doar livrări, dar școlile au rămas deschise, principala diferență față de izolarea din primăvară. „Este un pic ciudat. Există din nou acest tip de tristețe apăsătoare, sentimentul că orașul este abandonat”, a spus o femeie din Dublin, Sunniva O’Flynn, în vârstă de 57 de ani, aflându-se pe o stradă aproape pustie, deși altfel ar fi fost oră de vârf.

Cei care se izolează parțial

Laudată pentru buna gestionare a primului val epidemic din primăvară (aproape 9.900 de decese), Germania a înregistrat aproape 11.300 de cazuri noi în 24 de ore, un record de la apariția virusului. „Situația a devenit în general foarte gravă”, a declarat joi Lothar Wieler, președintele institutului de supraveghere medicală Robert Koch. Pentru moment, există o accelerare puternică doar într-un canton alpin din sudul Bavariei, dar o izolare locală a fost deja decisă pe 20 octombrie pentru cei 100.000 de locuitori din Berchtesgaden, districtul cu cea mai mare rată de incidență din țară.

Măsuri similare ar putea fi decise în regiunea Köln și Düsseldorf, indică Le Monde. În plus, autoritățile au interzis adunările și au impus purtarea măștii pe anumite străzi din Berlin. Cancelarul Angela Merkel și-a sfătuit concetățenii să „rămână acasă” pe cât posibil, pentru că „în următoarele zile și săptămâni se decide cum va fi iarna, cum va arăta Crăciunul”.

În Republica Cehă, care are de departe cel mai mare număr de cazuri noi și decese la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, izolarea parțială este valabilă de joi până pe 3 noiembrie: restricții de călătorie, închiderea tuturor magazinelor și serviciilor neesențiale. Olanda se află deja într-o izolare parțială din 14 octombrie, cu munca de acasă obligatorie, închiderea barurilor și restaurantelor și limitarea numărului de clienți în magazine.

Restricții și stingeri

În Franța, peste 40 de milioane de oameni, inclusiv Parisul și alte opt metropole sunt izolate între orele 21:00 și 06:00.

Faimoasa piață de Crăciun din Strasbourg (est), care atrage două milioane de vizitatori în fiecare an, a fost anulată, la fel ca și cele din Paris și Bordeaux.

Și alte țări au optat pentru o stingere de noapte, cu posibilitatea ca restricții mai puternice să urmeze. În Belgia, unde cafenelele și restaurantele s-au închis timp de o lună, autoritățile vorbesc despre o situație „mult mai gravă” decât în ​​primăvară, cu o rată de pozitivitate a  testelor de 15,3% pe 20 octombrie. Următorul pas ar putea fi cel al izolării totale: „În situația în care curba contaminărilor și, prin urmare, internările, nu evoluează favorabil, va fi, fără îndoială, necesar să se ia în considerare măsuri și mai restrictive, care ar putea fi asemănătoare cu o izolare ca cea impusă în martie și aprilie”, a declarat pentru DH Yves Van Laethem, purtătorul de cuvânt interfederal responsabil cu lupta împotriva Covid-19.

În Spania, situația continuă să se înrăutățească (34.366 de decese), a devenit primul membru al UE și a șasea țară din lume care a trecut de un milion de cazuri. Confruntate cu această creștere, autoritățile spaniole au trebuit să impună urgent noi restricții, inclusiv închiderea parțială a unor orașe, inclusiv Zaragoza, și anumite regiuni. Andaluzia a lăsat restaurantele și barurile deschise până la ora 23, la fel ca și capitala, Madrid, pentru a păstra activitatea economică. Pe de altă parte, Catalonia le-a închis timp total de două săptămâni, până la sfârșitul lunii octombrie.

În Grecia, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunțat joi împunerea unei stingeri în capitala Atena, precum și în al doilea oraș al țării, ca mărime – Salonic. Stingerea va fi impusă de la 12:30 a.m. la 5 a.m., iar purtarea măștilor va fi obligatorie atât în interior cât și în exterior.

Timp de o săptămână, Italia a înregistrat peste 10.000 de noi contaminări pe zi. În nordul țării, Lombardia, polul economic și cea mai afectată regiune a țării, a impus o stingere între orele 23:00 și 5:00, timp de trei săptămâni.

Exit mobile version