„Nu ne putem aștepta ca universitățile să se repare singure. Deci creăm una noua”; „Sistemul de învățământ superior este stricat”; „O universitate dedicată libertății de gândire”. În Statele Unite, un grup de cercetători, profesori și activiști au decis să-și înființeze propria universitate. Un mod de a lupta împotriva unei ideologii care, după parerea lor, acaparează învățământul superior și chiar și cele mai prestigioase instituții: una care impune „cenzura” și împiedică „libertatea de gândire”.
Ca atare, institutia va fi botezată „Universitatea din Austin” și va fi situată în statul Texas. Nu acordă diplome momentan, spun fondatorii săi. Dar cursurile vor fi organizate începând cu vara viitoare, în cadrul unui program intitulat « Forbidden Courses » („Cursuri interzise”).
„Cei mai buni studenți ai altor instituții” vor putea astfel să participe „la o discuție plină de viață în jurul celor mai provocatoare probleme, care de obicei sunt cenzurate în majoritatea universităților”. Potrivit președintelui noii universități, Pano Kanelos, cursurile vor reuni profesori din toate straturile politice, pentru a „ajuta studenții să-și formeze propriile opinii și idei”, spune el pentru New York Times.
„Universitatea din Austin este o universitate de arte liberale dedicată libertății de anchetă, libertății de conștiință și discuțiilor civilizate”, se arată pe site-ul oficial. „Pentru a garanta aceste principii, universitatea este independentă atât financiar, intelectual, cât și politic”. Privată și neacreditată încă, Universitatea din Austin intenționează să dezvolte mai multe masterate în antreprenoriat și leadership începând din toamna lui 2022 și, un an mai târziu, un master în politică, istorie, educație și serviciu public.
„Universitatea nu mai este locul în care prosperă curiozitatea”
Viitorii studenți vor urma cursuri față în față (seminare, conferințe, sesiuni de studiu). La clasă, „fiecare părere va fi ascultată” și „trebuie susținută de fapte”. În toamna lui 2024 va fi lansat un prim ciclu universitar, deschis studenților care tocmai au absolvit liceul. În primii doi ani, studenții „vor urma un curs de literatură, științe sociale și umaniste”.
Pano Kanelos, spune că ideea a apărut după mai multe discuții, inclusiv cu Bari Weiss, jurnalistă care a devenit cunoscută după ce a părăsit prestigiosul ziar american The Wall Street Journal după ce a fost hărțuită. Motivul? Nu gândea „bine”. Printre membrii fondatori se numără Peter Boghossian, profesor de filozofie care a demisionat de la Universitatea din Portland după ce a fost și el hărțuit.
Cum este finanțat un astfel de proiect? „Am adunat banii pentru a începe universitatea. Dar suntem în proces de a strânge încă 250 de milioane de dolari, ceea ce ne va permite să devenim o universitate cuprinzătoare”. În plus, membrii săi fondatori spun că dezvoltă un „nou model financiar” care le va permite „reducerea taxelor de școlarizare, evitând cheltuielile excesive pentru administrare”. Majoritatea resurselor vor fi investite în programul academic al unității. „Costul școlii ar trebui să fie sub 30.000 de dolari pe an”, spune Pano Kanelos pentru The New York Times.
Sursa: Le Figaro