Producători, proprietari de cinematografe sau de teatru. Toți contestă această decizie valabilă pentru patru săptămâni, considerand-o drept scandaloasă și nedreaptă. Cu atât mai mult cu cât susțin că au respectat protocolul de sănătate și au asigurat siguranța spectatorilor.
Fără să aștepte întâlnirea care va fi organizată mâine la Ministerul Culturii, majoritatea regizorilor de teatru și-au arătat supărarea. Pentru ei, măsura de stingere este nedreaptă pentru teatre.
„Am respectat protocolul de sănătate de la început, am urmat întotdeauna cerințele guvernul, nu înțeleg ce se vrea. Directorii de teatru vor înnebuni. Macron ucide teatrele”, protestează directorul unui teatru din Rouen și președintele asociației Teatrelor Private.
În mod normal, o piesă începe la 20:30 sau 21:00. Una dintre soluții va fi devansarea programului de spectacole. „Este o tragedie, vom încerca să le programăm la 18:30, dar asta va descuraja publicul. Deja funcționăm la 50% din capacitate. Ceea ce ne omoară sunt chiriile foarte mari, chiar prohibitive. La Teatrul Hébertot, chiria este de 200.000 de euro pe lună. Suntem obligați să oferim locuri la prețuri mici. Dacă statul nu ne ajută și nu prevede o lege privind chiriile, nu putem suporta.”.
„Nu există niciun focar în teatre, ne-am străduit să respectăm protocoalele de sănătate, nu suntem recompensați (…). A guverna înseamnă a planifica! Ne îndreptăm spre dezastru”.
Aceeași observație amară din partea lui Bertrand Thamin, președintele Sindicatului Național al Teatrelor Private: „Nu există niciun focar în teatre, ne-am străduit să respectăm protocoalele de sănătate, nu suntem recompensați. Ni s-a cerut să redeschidem, am suportat cheltuieli de producție și publicitate și mai puțin de o lună mai târziu, ei închid din nou teatrele. A guverna înseamnă a planifica! Acum ne îndreptăm spre dezastru „.
„Philharmonie de Paris își va menține activitățile în următoarele șase săptămâni”, anunță directorul său, Laurent Bayle, pentru Le Figaro. Vom studia posibilitatea de a aduce toate concertele pe care le putem transmite la 19:00 în loc de 20:30, cu ambiția ca spectatorii să fie deja afară la 20:20 sau 20:30, cel târziu, sau să le reprogramăm în weekend, când va fi posibil. Suntem conștienți de faptul că nu va fi confortabil pentru public”, a spus el.
„Spre deosebire de restaurante, care vor putea funcționa tot până la ora 21:00, noi suntem opriți complet de opt luni. Planul de redresare care ne-a permis în această vară să obținem 220 de milioane de euro, ne-a dat o mică speranță, dar iată-ne din nou în necunoscut. Trebuie să o luăm de la capăt pentru că nu va mai fi vorba de reluarea spectacolelor înainte de primul trimestru al anului 2021 și probabil chiar vara anului 2021”.
Și pentru cinematografe, consecințele măsurii sunt dezastruoase. Cinematografele își pierd cele două proiecții de seară. Un semnal „foarte prost” din partea guvernului, potrivit lor. „Dacă ar fi fost stingerea la ora 22:00, cinematografele sau teatrele ar putea continua să primească public”.
„Sunt cu atât mai furios cu cât nu a existat nicio sursă de contaminare într-un cinematograf, nicăieri în lume. Chiar și președintele a recunoscut: ‘cinematografele sunt un loc foarte sigur'”.