Lucrătorii din domeniul sănătății l-au dat în judecată pe Bolsonaro pentru crime împotriva umanității
Luni, 27 iulie, personalul medical din Brazilia a cerut Curții Internaționale Penale (ICC) să deschidă o anchetă cu privire la strategia președintelui Jair Bolsonaro privind pandemia Covid-19, pe care o consideră o crima împotriva umanitatii.
Cazul a fost prezentat instanței de la Haga de o coaliție de sindicate care pretind că reprezintă mai mult de un milion de angajați din Brazilia.
Sindicatele îl acuză pe liderul de extremă dreaptă „că a demonstrat neglijență criminală în gestionarea pandemiei, riscând viața profesioniștilor din domeniul sănătății și a membrilor societății braziliene”, potrivit documentelor consultate de AFP.
ICC, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocități din lume, nu are nicio obligație de a acționa asupra miilor de astfel de cereri depuse, dar decide în mod independent care sunt cazurile care trebuie supuse judecății.
A doua cea mai afectată țară din lume
Jair Bolsonaro, care a anunțat sâmbătă că a fost testat negativ, la mai mult de două săptămâni după un diagnostic pozitiv, a minimizat adesea severitatea pandemiei numind-o „gripă”. Sindicatele susțin că președintele brazilian a „perpetuat riscurile de contaminare cu Covid-19 prin promovarea adunărilor susținătorilor săi, prin exemplul pe care l-a dat, de a nu purta mască și prin susținerea unui tratament medical extrem de îndoielnic, hidroxiclorochina”, considerată ineficientă împotriva bolii.
„Administrația Bolsonaro trebuie să fie responsabilă pentru răspunsul său nemilos la pandemie și refuzul său de a proteja cetățenii brazilieni”, a declarat Marcio Monzane, secretar pentru regiunea Americii, într-un comunicat al federației sindicale UNI Global Union. Brazilia este a doua cea mai afectată țară din lume, cu peste 2,4 milioane de persoane infectate de la începutul pandemiei și aproximativ 87.000 de victime, potrivit cifrelor oficiale.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook