Statuia lui Sir John Cass din Londra. Foto: AP
Londra decide să mențină două statui controversate ale politicienilor care s-au îmbogățit prin sclavie, dar contextualizează acțiunile lor prin înscrieri explicative. Reconsideră astfel decizia luată la sfârșitul lunii ianuarie, prin care dorea retragerea celor două statui, la recomandarea grupului de lucru împotriva rasismului.
Statuile îi reprezintă pe William Beckford (1709-1770), fost primar al Londrei care și-a făcut averea prin intermediul plantaților din Jamaica și deținea sclavi africani, și pe negustorul, deputatul și filantropul John Cass (1661-1718), responsabil pentru Royal African Company, activ în special în comerțul cu sclavi.
„Am analizat cu atenție problema, luând în considerare argumentele foarte puternice ale ambelor părți și am făcut ceea ce credem că este rezonabil și proporțional”, spune președintele grupului de lucru, Doug Barrow. „Nu putem nega faptul că istoria orașului este indisolubil legată de sclavie, care este o pată a trecutului nostru”, adaugă el. Subliniază însă angajamentul orașului de a „lupta împotriva sclaviei moderne”.
În urma mișcării Black Lives Matter după moartea lui George Floyd, un american de culoare ucis de un polițist alb în mai 2020, protestele, întrebările și introspecția s-au răspândit în Marea Britanie, prin prisma trecutului colonial și a reprezentării sale în spațiul public. În iunie 2020, protestatarii au demontat și au aruncat în apă statuia comerciantului de sclavi Edward Colston din Bristol, sud-vestul Angliei.
În Oxford, sute de protestatari au cerut înlăturarea unei statui a colonizatorului Cecil Rhodes de pe fațada uneia dintre clădirile universității.
În fața Westminster-ului, un monument ridicat în cinstea lui Winston Churchill fusese etichetat cu inscripția „rasist”. Un incident pe care premierul Boris Johnson l-a evocat miercuri într-un discurs ținut în fața congresului partidului său, pentru a pedepsi „cancel culture”.
Sursa: Le Figaro