Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) transmite că autoritățile din România au întocmit lista galbenă a tărilor cu risc epidemiologic pe baza unor cifre și statistici irelevante. A fost luat în considerare doar numărul de cazuri noi raportat la populația totală, fără a se ține cont de rata de testare, care este mai mare în unele state incluse pe listă. În martie, ANAT a cerut Guvernului sprijin privind avizarea memorandumurilor referitoare la protocoalele cu Israel şi Grecia, pentru a permite accesul reciproc al turiștilor, dar nimic nu s-a concretizat până acum, se arată în comunicatul emis de asociație.
Israel și Grecia au propus României acorduri pentru deschiderea circulației turistice, dar nu au primit răspuns din partea oficialilor români.
În schimb, autoritățile au trecut Grecia pe lista galbenă, iar „turiştii care se întorc de acolo în România sunt obligaţi să intre în carantină, cu excepţia persoanelor vaccinate sau a celor care au avut COVID în ultimele 3 luni”, spune ANAT. „Această măsură a condus din nou la un val de anulări de vacanţe şi rambursări, în condiţiile în care situaţia economică a agenţiilor de turism este oricum cel puţin delicată”.
Actuala listă galbenă cuprinde state ca Italia, Franța, Croația, Germania, Cipru, Maldive sau Belgia. În total, peste 60 de state.
„Am studiat cifrele publicate în ultimele zile pentru trei ţări: România, Grecia şi India. Atât în România, cât şi în Grecia, în ultima săptămână, fiecare dintre aceste două state a raportat, în medie, circa 3.000 de noi cazuri zilnic. Grecia însă, cu o populaţie cu aproximativ 40% mai mică decât a României, a efectuat de circa 2,5 ori mai multe teste zilnic, rezultând o rată de pozitivare puţin peste 3%, comparativ cu aproape 10% în cazul României. În ceea ce priveşte India, unde se concentrează circa 40% dintre noile cazuri la nivel mondial şi situaţia a devenit dramatică, are o rată de pozitivare de circa 25% şi, paradoxal, nu se afla până ieri pe lista galbenă! Considerăm (…) că este necesară şi revizuirea condiţiilor de accedere în România, atât a cetăţenilor ne-rezidenţi, cât şi a românilor care se întorc din vacanţele petrecute în alte state. Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 9/2021 impune obligativitatea carantinării persoanelor care se întorc din state incluse în ‘lista galbenă’, chiar dacă prezintă un rezultat negativ al unui test PCR. Cerinţa este nejustificată, în opinia noastră, şi în contradicţie flagrantă cu cele impuse de alte state europene, unde prezentarea acelui test negativ conferă dreptul la libera circulaţie pe teritoriile lor”, menționează Dumitru Luca, preşedintele ANAT, potrivit Agerpres.