Actorul american Leonardo DiCaprio investește și devine consilier al companiilor Aleph Farms și Mosa Meat, două start-up-uri care produc carne de cultură. „Mosa Meat și Aleph Farms oferă noi căi de a satisface cererea mondială de carne și reușesc în același timp să rezolve cele mai presante probleme ale industriei convenționale producătoare de carne”, spune DiCaprio într-un comunicat.
„Sunt foarte încântat să fiu consilier și investitor al celor două companii, într-o perioadă în care se pregătesc să introducă pe piață carnea de cultură.”
Carnea de cultură sau de laborator, este obținută in-vitro, pornind de la anumite celule ale animalelor. În urma procesului rezultă „carne reală”, deși animalul nu a trăit niciodată și, drept urmare, nu a fost nevoie să fie sacrificat.
Ideea este de a dezvolta o industrie a cărnii ecologică, sustenabilă și mai „umană”. Experții spun că procesul, denumit și agricultură celulară, reprezintă viitorul. La începutul anului 2020, 55 de companii din toată lumea erau implicate în dezvoltarea segmentului.
Însă nu este clar deocamdată cât de sănătoasă și avantajoasă ca preț va fi carnea de cultură. Probabil vor mai trece câțiva ani până când o vei putea cumpăra din supermarket-uri.
Cum se obține carnea de cultură
Oamenii de știință prelevează celule stem de la animale. Le introduc într-un lichid care conține nutrienți, pentru a le oferi posibilitatea să se multiplice, apoi le plasează în aparate numite bioreactoare, dispozitive de laborator destinate dezvoltării organismelor.
Odată ce carnea „nestructurată” este obținută, se lucrează pentru a realiza un produs care să arate în mod realist. Unele companii folosesc proteine din soia, altele gelatină, pentru a-i da cărnii un aspect apropiat de cel cu care suntem obișnuiți.
Sursa: Algemeiner