Legătura dintre Covid-19 și explozia cazurilor de demență. „Este îngrijorător”, spun experții în Alzheimer
Alzheimer Disease International cere Organizației Mondiale a Sănătății și guvernelor din întreaga lume să „urgenteze rapid cercetările privind potențialul impact al Covid-19 asupra creșterii ratelor de demență”. Pandemia ar putea provoca o creștere semnificativă a numărului de pacienți cu demență pe termen lung, deoarece unele cercetări arată că infectările cu SARS-Cov-2 pot crește riscul de a dezvolta demență și pot provoca apariția timpurie a simptomelor de demență.
Demența se referă, în general, la o deteriorare a creierului care afectează memoria, gândurile, comportamentul și emoțiile. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență și în prezent nu are niciun remediu.
Pe termen scurt, „ratele de demență pot scădea, temporar, ca urmare a numărului ridicat de decese a persoanelor cu demență cauzate de Covid-19. Estimările arată că între 25 și 45% dintre decesele Covid-19 implică pacienți cu demență”, spune grupul cu sediul la Londra într-un comunicat.
Dar pe termen lung, numărul persoanelor cu demență „ar putea crește semnificativ din cauza impactului neurologic al Covid-19”.
De când coronavirusul a apărut, la sfârșitul anului 2019, au fost raportate peste 217 milioane de cazuri de Covid-19 – peste 18 milioane au fost detectate în ultimele 28 de zile, potrivit datelor oficiale compilate de Universitatea Johns Hopkins.
Numărul real al cazurilor Covid la nivel global este probabil mai mare decât cel raportat.
Covid și demență
Trebuie făcute mai multe invetigații pentru a înțelege legătura dintre demență și Covid, avertizează Alzheimer Disease International (ADI).
„Mulți experți în demență din întreaga lume sunt preocupați serios de legătura dintre demență și simptomele neurologice ale Covid-19”, spune Paola Barbarino, director executiv ADI.
Divizia de consultanță medicală și științifică a asociației, alcătuit din experți globali în domeniul demenței, a înființat un grup de lucru pentru a studia legătura și pentru a face recomandări cu privire la modul de abordare a problemei.
Dr. Alireza Atri, neurolog și președinte al grupului consultativ, a spus că este „deosebit de îngrijorat” de efectele așa-numitei Covid pe termen lung. Boala include simptome precum pierderea gustului și a mirosului, „ceața creierului” sau pierderea clarității mentale, precum și dificultăți de concentrare, memorie și gândire.
Atri, care este directorul Banner Sun Health Research Institute din SUA, explică că boala poate deteriora și coagula vasele mici ale creierului, poate afecta imunitatea organismului și poate provoca inflamații.
Val de cazuri de demență
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 50 de milioane de oameni suferă de demență la nivel global, cu aproape 10 milioane de cazuri noi în fiecare an.
Înainte de apariția Covid-19, prognozele arătau că numărul cazurilor de demență ar putea crește de la 55 la 78 de milioane până în 2030, potrivit ADI. Costurile asociate demenței, inclusiv asistența medicală și cheltuielile, ar putea crește la 2800 de miliarde de dolari anual, adaugă grupul.
„Îndemnăm OMS, guvernele și instituțiile de cercetare din întreaga lume să acorde prioritate și să aloce mai multe fonduri pentru cercetare și stabilirea resurselor în acest domeniu, pentru a evita să fim copleșiți de pandemia de demență care se apropie”, spune Barbarino.
O mai bună înțelegere a legăturii dintre Covid și demență poate ajuta autoritățile să gestioneze prevalența crescută a demenței și să identifice simptomele cât mai curând posibil.
Sursa: CNBC
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook