Le Figaro: „În România, stânga câștigă alegerile, dar este exclusă de la putere”
<<Partidul Social Democrat (PSD) a câștigat alegerile legislative din România, al optulea scrutin de la revoluția din 1989 și căderea regimului comunist al lui Ceaușescu. Fără îndoială, beneficiind de o absență record de la vot (doar 31,84% dintre alegători și-au exprimat opinia), moștenitorul Partidului Comunist, mai disciplinat decât celelalte formațiuni, a reușit astfel să contracareze prognozele și să inverseze o tendință care, din 2019, la alegerile prezidențiale, la europene si apoi la alegerile municipale, părea destinat unei noi înfrângeri.
Acest partid a fost într-o poziție foarte proastă după atacurile sale împotriva independenței sistemului judiciar, condamnate la Bruxelles și pe străzile orașelor din România. Fostul său șef, Liviu Dragnea, execută în prezent o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare. Alți reprezentanți PSD sunt în închisoare sau sunt pe cale să ajungă acolo, pentru corupție și delapidare de fonduri publice.
Dar, timp de un an, de când a pierdut guvernarea, PSD a reușit evident să-i facă pe oameni să uite puțin din trecutul său tumultos, în timp ce liberalii de la putere s-au aflat în poziția de a gestiona epidemia Covid-19 și o gravă criză economică. Cu 30% din voturi (o scădere de 15 puncte comparativ cu ultimele alegeri legislative din 2016), partidul rămâne însă izolat. Singurul său aliat posibil, Pro-România, partidul fostului prim-ministru PSD Victor Ponta nu a reușit să treacă pragul de 5%, care i-ar fi permis să intre în Parlament.
PNL (25%) și Alianța USR-PLUS (15%) au obținut un scor mai bun decât în 2016: cu 5 puncte mai mult pentru PNL și 7 pentru USR-PLUS. Odată stabilită alianța cu partidul maghiar din România, UDMR (6%), aceștia pot câștiga în mod o majoritate (la doar 10 locuri distanță de socialiști) pentru a forma un nou guvern.
Alianța liberalilor
Noua echipă ministerială va moșteni un deficit bugetar de 10% din PIB și datoria publică de 45% până la 47% din PIB. În plus, va trebui să gestioneze venituri mici și cheltuieli uriașe, sprijinind în același timp sectorul privat, iar epidemia Covid va face lucrurile și mai dificile.
Opoziției PSD, care se anunță dură, i se va adăuga cea a unui nou venit pe scena politică românească: Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR). Această formațiune, care a obținut scorul neașteptat de 9%, reprezintă un electorat de extremă dreapta, ultra-naționalist și anti-european și dezvoltă un mesaj anti-occidental, unionist (favorabil unirii cu Republica Moldova) și este, de la sine înțeles, anti-mască.>>
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook